23948sdkhjf

Miljö avgörande för avfallstransporter

En gasdriven lastbil spelar en av huvudrollerna när Foria under de närmaste fem åren ska transportera ungefär 200 000 ton avfall per år för Sörabs räkning. Värdet på entreprenaden beräknas till ungefär 75 miljoner kronor.
Båda parter lyfter fram miljön som en av de viktigaste orsakerna till att Foria sedan 1 november transporterar avfallet mellan Sörabs anläggningar och biogas- och förbränningsanläggningar ute i landet.

Bland annat kommer en gasdriven lastbil att användas för att minska utsläppen inom Hagby återvinningsanläggning i Täby, norr om Stockholm. Anläggningen hanterar enorma avfallsmängder, bedömningen är att ungefär 75 000 lastbilar vägs in på området varje år. Genom att ersätta de konventionella lastbilar som utför de interna transporterna med ett gasdrivet fordon minskar utsläppen avsevärt. Därmed minskar den långsiktiga belastningen på miljön samtidigt som det blir en rejäl förbättring för de många människor som befinner sig på området. Dessutom finns ett tankställe, vilket både spar tid och minskar utsläppen ytterligare.

För Forias del finns dessutom möjligheten till ytterligare bonusar.

– Vi ställde höga obligatoriska miljökrav på fordonen, men lämnade en öppning för innovationer genom att erbjuda en bonus om åkeriet börjar köra med fordon som har ännu högre miljöprestanda. Det här var för oss ett nytt grepp i upphandlingen, säger Sten Johansson som ansvarar för upphandlingar på Sörab.

Enligt Forias vd Christer Svalin skärps kundernas krav på mer miljöanpassade alternativ. Därför satsar företaget hårt för att hitta lösningar som innebär mindre påverkan på miljön. Ett exempel är att de olika enheterna utrustats med mobildata, vilket förbättrar kommunikationen med kund och trafikledning, något som i sin tur bidrar till mindre tomkörning och bättre utnyttjande av fordonen.

Av hög prioritet är också en bättre miljöplanering, något som bland annat uppnås genom att utbilda förarna i sparsam körning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078