23948sdkhjf

Miljönytta ledde till stålpris

En systemlösning som gör det möjligt att effektivt kompaktera och lasta osorterat metallskrot på ett sätt som är skonsamt för containrar premierades nyligen med årets Swedish Steel Prize.


Det handlade mycket om miljö när vinnaren av årets Swedish Steel Prize nyligen skulle utses. Det vinnande skrothanteringssystemet fick i slutändan slås mot lätta tågsäten som bidrar till minskad bränsleförbrukning och en skotare som tack vare sin lätta vikt bland annat ökar produktiviteten och minskar bränsleförbrukningen.

Ungefär två år har det tagit för nya zeeländska A-Ward att ta fram en lastanordning anpassad till 20- och 40-fotscontainrar som dels effektiviserar hanteringen av metallskrot, och dels minskar slitaget på de containrar som används avsevärt.

Vanligtvis sker lastningen genom att skrot, som är både hårt och tungt, släpps uppifrån med risk för bucklor och ett extremt hårt slitage av containrarna.

Skrotlastaren, med vitala delar uppbyggda av SSAB:s slitstål Hardox, består bland annat av ett tråg som är något mindre än en konventionell container. Tråget fylls med skrot som sedan lastas av horisontellt till vanliga standardcontainrar placerade på lastbilar. I och med att slitaget blir betydligt mindre än med traditionell hantering krävs inga speciallösningar med extra förstärkningar.

– A-Ward demonstrerar fördelarna med höghållfasta stål med en innovativ och genomarbetad lösning. Produktiviteten och livslängden har förbättrats avsevärt och deras produkt bidrar till ett mer hållbart samhälle, säger KG Ramström, juryns ordförande och SSAB:s tekniske direktör.

Tanken är att skrothanteringssystemet, som fått namnet Mi-Slide, ska säljas globalt till företag inom återvinnings- och avfallssektorn.

Med i slutomgången när vinnaren skulle koras var svenska Gremo med Forwarder 1450F, en relativt liten skotarmodell med framkomligheten som ett primärt mål för konstruktörerna som använt höghållfasta stål med sträckgräns 700 MPa i maskinens vitala delar. Totalt sägs ungefär 70 procent av konstruktionen bestå av Domex 700, Weldox 700 och Hardox 450.

Även här premieras miljöanpassningen, bland annat i form av en steg IIIb-anpassad Cummins-diesel med variabel turbo, EGR och partikelfilter. Juryn lyfter också fram en mängd fördelar med de höghållfasta stål som använts – bland annat hävdas att besparingen i chassivikt ger fem procent mindre bränsleförbrukning. Samtidigt betonas att det valda materialet ger bättre slit- och stöttålighet samt ökad vridstyvhet, vilket är en fördel vid svår terräng. Kombinationen av chassits viktbesparing och nyttolastökning utlovas ge 32 procents ökad produktivitet.

För tillverkaren utlovas en konstruktion som sänker produktionskostnaden med cirka 30 procent tack vare färre plåtar, mindre svetsning och enklare svängkranslagring i midjan.

Bland annat tack vare bockade kanter har plåttjockleken kunnat begränsas till tio millimeter. Genom att placera svetsar i områden med lägre påkänning ska de valda stålkvaliteternas hållfasthet kunna utnyttjas även vid utmattningsbelastning.

Den andra utmanaren var tjeckiska Borcad med ett säte för pendeltåg där valet av det höghållfasta stålet Docol 1200 M minskat vikten med 25 procent. Viktminskningen är inte minst av värde just i pendeltåg som ofta ändrar hastighet, bland annat bidrar den minskade vikten till snabbare acceleration.

Materialets högre hållfasthet ger också bättre motståndskraft mot vandalisering samtidigt som användaren utlovas bättre säkerhet för huvud, knän och nacke vid en eventuell kollision.

Swedish Steel Prize har delats ut av SSAB sedan 1999 i syfte att sprida kunskap om höghållfasta stål och inspirera till lättare, starkare och mer hållbara produkter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095