23948sdkhjf

Forskningssatsning under jord

Branschen och staten satsar tillsammans 114 miljoner kronor i 14 forskningsprojekt som ska öka kunskapen om hållbart byggande under mark.


– Mot bakgrund av pågående och kommande satsningar på infrastruktur under mark i storstäder satsar vi nu gemensamt på att höja kunskapsnivån med målet att ytterligare öka samhällsnyttan, säger Peter Lundman, enhetschef på Trafikverket.

Forskningsrådet Formas står för cirka 42 miljoner kronor och Trafikverket för 15 miljoner medan branschen skjuter till motsvarande summa.

– Ett av kraven var att branschen ställde upp med lika mycket som de statliga forskningsfinansiärerna. Vi ordnade därför ett matchmaking-möte där forskare, berörda myndigheter och branschen diskuterade kunskapsbehov och forskningsuppgifter, säger Anna Ledin, Formas huvudsekreterare.

Resultatet blev ett samarbete mellan Formas, Trafikverket, Sveriges Geologiska Undersökning (SGU), Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond (SBUF), Statens Geotekniska Institut (SGI) och Stiftelsen Bergteknisk Forskning (BeFo).

Parterna enades om att i huvudsak stötta forskning med inriktning på hållbart undermarksbyggande och förvaltning av undermarksanläggningar i stadsmiljö med fokus på geologiska frågor. Förhoppningen är att satsningen så småningom ska bidra till ett mer effektivt byggande, med fokus på teknik, ekonomi och miljö.

Sammantaget lämnades 38 ansökningar in. Av dessa bedömdes 14 projekt tillräckligt intressanta för att få finansiellt stöd. Bland annat kommer forskarna att studera hur man på ett hållbart sätt kan ta hand om de stora mängder jord- och bergmassor som genereras vid undermarksbyggande, hur grundvattnet påverkar cementbaserade material och stålbultar, risken för skadliga sättningar i marken till följd av grundvattensänkning samt utvecklingen av geofysiska metoder som ger tredimensionella bilder av berggrund och undermarkskonstruktioner.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078