23948sdkhjf

Asbestslarv oroar Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverkets räd mot asbestsanerare visade att säkerheten brast hos över hälften av de inspekterade företagen. Nu skärper verket kontrollen av alla företag som har tillstånd att sanera asbest.
117 företag inspekterades , av dessa hade 21 inte ens tillstånd att sanera asbest och tvingades därför betala 50 000 kronor i sanktionsavgifter. Kontrollen visade också att nästan tio procent av de kontrollerade arbetsplatserna hade så stora brister att asbestarbetet stoppades.

Enligt Arbetsmiljöverket visar tillsynen att det finns säkerhetsbrister vid 60 procent av asbestarbetena, det handlar bland annat om slarv med andningsskydd och dåliga möjligheter att tvätta sig efter saneringen. Kritik riktades också mot undermåliga avskärmningar, det förekom också att ventilations- och utsugssystemen var bristfälliga.

Med tillsynsresultatet i färskt minne går nu Arbetsmiljöverket vidare och skärper kontrollen av de totalt drygt 400 företag som har tillstånd att sanera asbest.

– Det vi hittills sett är allvarligt. Asbest som totalförbjöds 1982 har seglat upp som ett stort problem nu när vi river och bygger om gamla hus, säger Håkan Olsson, avdelningschef på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Asbest används inte längre vid nyproduktion men man räknar med att det finns ungefär 400 000 ton asbest kvar i äldre byggnader. Asbestdammet kan ställa till med stor skada om de kommer lös vid en rivning, små fibrer tränger ner i lungorna och kan där orsaka både lungcancer, asbestos eller mesoteliom och enligt Arbetsmiljöverket tar det farliga ämnen fortfarande 100 liv per år.

– Därför är det oerhört viktigt att göra arbetare och arbetsgivare medvetna om farorna. Ett huvudsyfte med inspektionerna är att få företagen att införa metoder som skyddar arbetstagarna från det farliga asbestdammet.

Asbest är allmänt förekommande när man arbetar med äldre hus och när de byggnadsarbetare som var med när asbesten förbjöds går i pension är det därför viktigt att sprida kunskapen även hos de yngre, som saknar den erfarenheten, anser Arbetsmiljöverket.

– Vi behöver väcka liv i kunskapen om asbestfibern. Det är viktigt att riskmedvetenheten förs vidare till nästa generation. Unga som arbetar inom byggsektorn och som kommer i kontakt med asbest ska inte behöva avlida i lungcancer i 50-årsåldern, säger Håkan Olsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078