23948sdkhjf

Bredare maskinutbud ger jobb i verkstaden

Traktor Nord i Uppsala är en av Söderberg & Haaks återförsäljare av JCB:s hjullastare och mindre teleskoplastare som nu fått förtroendet att även sälja den engelske jättens alla entreprenadmaskiner. Ny serviceverkstad har anskaffats och ytterligare personer anställs.
Uppsala . Novembervädret är järngrått med iskalla piskande regndroppar över Traktor Nords område intill gamla E 4:an några minuters bilväg utanför Uppsala. Det nya uppdraget giltigt från februari 2013 innebär behov av mer yta. Marken intill nuvarande fastigheten innehåller en verkstadshall om ytterligare 450 kvadratmeter och har nyligen förvärvats för att anpassas för leveransklargöring av entreprenadmaskiner. Det finns även utrymme för uppställningsyta för maskinerna. Inne på företagets kontor berättar Thomas Walfridson att entreprenadmaskiner inte är nytt för Traktor Nord, inte ens JCB:s entreprenadmaskiner. Exempelvis är man sedan 2004 återförsäljare för Terex hjullastare och grävmaskiner samt Atlas grävmaskiner. För två och ett halvt år tillbaka blev företaget återförsäljare av JCB:s hjullastare och mindre teleskoplastare med fem, sex meters utskjut, av vilka det sålts runt 50 stycken. Leverantörer inom entreprenad är även Avant, Bigab, Tellefsdal, Drivex och Engcon.

– Entreprenadmaskiner passar bra in i vårt maskinområde som är fastighet, väg- och grönytemaskiner förutom lantbruksmaskiner. För oss det är välkommet att kunna ge våra befintliga kunder ett heltäckande sortiment av maskiner och förhoppning att attrahera nya kunder finns ju givetvis med i siktet säger Thomas Walfridson, vd.

Traktor Nord har idag 45 anställda, 37 i Uppsala och åtta i Södertälje. Det är 22 verkstadsmontörer, sju reservdelstekniker, tre arbetsledare för verkstaden och resten sälj- och administration.

– Uppdraget innebär att vi behöver utöka personalen med ytterligare montörer, två har redan anställts. En har tidigare arbetat med entreprenadmaskiner medan en är tämligen nyutexaminerad. De har snabbt kommit in i jobbet, vilket är bra för det är svårt att få tag på duktigt folk, säger Thomas Walfridson.

Några vattentäta skott mellan driftsställena Uppsala och Södertälje är det inte, tvärtom.

– Om en kund snabbt behöver hjälp i Södertäljeområdet och den lediga kapaciteten finns i Uppsala då skickas servicebilen till Södertälje.

Traktor Nord har tio servicebilar för fältservice och på gårdsplanen står tre lediga servicebilar. Lantbruksmaskiner och entreprenadmaskiner kräver ungefär samma kompetens.

– Alla maskiner kräver god kunskap nu förtiden inom el och hydraulik. Montörjobbet har generellt blivit mer avancerat jämfört med 30 år sedan. Då handlade det mer om oljebyte och service, i dag är det oftare avancerad felsökning och akut brådskande reparationer då stilleståndstiden är kostbar, säger Thomas Walfridson.

Traktor Nord omsätter i dag över 250 miljoner kronor varje år.

– Det har tagit 30 år att bygga upp en maskinintensiv verksamhet. Men vi har vuxit under lång tid, säger Thomas Walfridson.

Reservdelslagret med bland annat egen slangtillverkning omfattar 22 000 artiklar och fler lär de bli i och med JCB:s entreprenadmaskiner. Reservdelsmannen som servar verkstaden med reservdelar är Tomas Nilsson. Han loggar in på JCB:s internationella portal för att kolla artikelnummer för det som måste köpas in.

– Därefter lägger jag in en beställning hos Söderberg & Haak.

Tomas Nilsson har tidigare arbetat med reservdelar för Volvo Construction Equipments entreprenadmaskiner på Lantmännen.

– De gula maskinerna känner jag väl och det känns kul att arbeta mer med dem framöver.

Hälften av tiden för verkstadspersonalen består av att utrusta och göra klart inbytta maskiner.

– En basmaskin i Sverige utgör bara 60-70 procent av kostnaden för en maskininvestering. Sedan tillkommer mycket utrustning vilket beror på det höga kostnadsläget vi har.

En person måste göra i princip allt vilket innebär att rotortilt, skopor, vagn och många andra redskap tillkommer, detta också för att garantera sysselsättning året runt.

Även nuvarande kunder inom lantbruk ses som en målgrupp även för JCB:s entreprenadmaskiner.

– Många lantbrukare arbetar även med entreprenadjobb, det ligger nära deras verksamhet. Dessutom tror vi de tycker att det är skönt att få maskiner och service från en och samma leverantör istället för att vända sig till flera leverantörer kanske med stora avstånd mellan, säger Thomas Walfridson.

Den andra hälften av verkstadspersonalens tid består av att utföra service och reparationer. Att veta maskinernas behov av omsorg underlättas av JCB:s satellitsystem Livelink berättar verkmästaren Anders Lindborg.

– Systemet gör det möjligt att övervaka och hantera kundernas maskiner på distans.

– Programvaran innebär att det bara behövs en dator ansluten till Internet. Livelinkterminalen är inbyggd i maskinen där den övervakar maskinens information och skickar den även till maskinen ägare via mobilkommunikation om så önskas.

– Hjälpmedlet ger kunden en bättre kontroll över maskinerna. Systemet uppdateras var femtonde minut och visar maskinens status, läge och felindikationer,

På skärmen radar flera kunders maskiner upp sig och meddelanden lyser i rött efter varje beteckning. En maskin upplyser om låg spänning på maskinens batteri medan en annan indikerar att service för hundra timmar bör utföras.

I verkstaden blandas skördetröskor, traktorer och hjullastare. Serviceteknikern Johan Matsson är redan specialiserad på entreprenadmaskiner och byter snabbt luftfilter på en hjullastare JCB 426.

– 80-90 procent av de maskiner jag arbetar med i dag utgörs av entreprenad så jag ser fram emot fler bygg- och anläggningsmaskiner i verkstaden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078