23948sdkhjf

Koll på pengarna?

Kommer Västlänken att kosta 20 miljarder som planerat, eller blir det snarare 55 miljarder? Riksrevisionen riktar svidande kritik mot regeringen och hävdar att deras aviserade infrastruktursatsningar är ineffektiva och kan bli avsevärt dyrare än beräknat.
Regeringen vill satsa närmare 500 miljarder kronor på infrastruktur under de kommande 12-13 åren. Enligt Riksrevisionen är man dock allt annat än varsam med den väldiga summan.

– Regeringen har inte sett till att statens miljardsatsningar på vägar och järnvägar är effektiva. Regeringen har inte heller motiverat besluten och informerat riksdagen och allmänheten om satsningarna på infrastruktur på ett transparent och rättvisande sätt, säger riksrevisor Claes Norgren i ett pressmeddelande.

Riksrevisionen har granskat transportpolitiken och drar slutsatsen att regeringen inte använder statens resurser effektivt. Man hävdar vidare att varken regeringen eller Trafikverket använder de principer och verktyg som regering och riksdag slagit fast som viktiga om man ska kunna hushålla med resurserna på ett effektivt sätt.

Enligt Riksrevisionen finns det därför en ”betydande risk för fortsatta fördyringar som leder till att man inte kan genomföra andra angelägna infrastruktursatsningar”.

Enligt Riksrevisionen är det få som tjänar på att följa principerna om tydliga beslutsunderlag, samhällsekonomisk effektivitet och uppföljning. Därför går pengarna inte till de mest effektiva åtgärderna och risken är stor att man också underskattar kostnaderna – vilket kan leda till att stora infrastrukturprojekt blir betydligt dyrare än beräknat.

Riksrevisionen tar Göteborgstunneln Västlänken som exempel, och uppger att det saknas information om de nödvändiga tilläggsinvesteringar som krävs för att tunneln ska kunna uppnå målen. Risken är, enligt Riksrevisionen, därför stor att projektet, som beräknas kosta 20 miljarder kronor, i stället får en prislapp på 40-55 miljarder kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062