23948sdkhjf

”Gruvindustrin måste betala för saneringen”

Gruvindustrin bör stå för gruvsaneringen – inte skattebetalarna. Det anser Region Västerbotten som föreslår att gruvföretagen avsätter en del av sin vinst till sanering.
– Avsätt en del av gruvindustrins vinster till en fond för sanering och framtidssatsning av gruvor. Det ska inte åligga skattebetalarna, säger Erik Bergkvist, (S), regionstyrelsens ordförande för Region Västerbotten, i ett pressmeddelande.

Han pekar bland annat på Lappland Goldminers två konkursade gruvor i Västerbotten, där det enligt uppgifter i media kostar närmare 200 miljoner kronor att sanera och där bolaget bara står för tre miljoner kronor.

– I Norge finns redan Norges oljefond där oljebolagen avsätter 3 500 miljarder kronor till utvecklings- och miljömedel. För gruvsanering i Norra Sverige är en rimlig summa att omkring 35 miljarder kronor avsätts till en gruvfond, säger Erik Bergkvist.

Region Västerbotten föreslår därför att man tar med kravet i den nationella gruvstrategin, och föreslår att medlen ska användas både vid sanering och vid framtidssatsningar av gruvor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11