23948sdkhjf

Kävlinge lägger ut på entreprenad

Kommunen lägger ut den dagliga driften av gator, grönytor, de kommunala skolornas områden och vinterväghållning. Totalt har sex företag lämnat in anbud och det mest fördelaktiga har antagits.
Miljö & Teknik har haft i uppdrag från tekniska nämnden i Kävlinge kommun i Skåne att undersöka konsekvenserna av att lägga ut delar av den dagliga driften på entreprenad. Den tekniska nämnden fattade den 12 december beslut om entreprenad. Johan Ericsson är ordförande i tekniska nämnden.

– Nämndens beslut grundar sig på en kalkyl över hur kommunen kan få bästa möjliga skötsel för skattepengarna. Exakt vilket företag som fått entreprenaden kan presenteras när tilldelningsbesluten har skickats ut till alla sex företagen och de beräknas gå ut under nästa vecka.

Upphandlingen har gjorts enligt lagen om upphandlling och med hjälp av en jurist. Det rör sig om skötseln i kommunens västra delar, det vill säga Löddeköpinge, Hofterup, Ålstorp, Barsebäcks by, Barsebäckshamn samt Dösjebro. Upphandlingen gäller för fyra år, med två års förlängningsmöjlighet, och börjar gälla från den 1 april 2013.

– Totalt är det sju tjänster som kan beröras av att vi lägger ut driften på entreprenad. Vi har under hösten haft en dialog med arbetstagarorganisationerna. De som blir berörda kommer att erbjudas jobb hos entreprenören. Tillsammans med facken har det förhandlats fram att alla anställda kommer att få frågan om man vill byta arbetsgivare, sedan får man välja och den som har längst anställningstid väljer först, säger Göran Sandberg, samhällsbyggnadschef.

Parallellt med anbudsförfrågan har en jämförelse gjorts gällande dagens kostnader för verksamheten och kvaliteten kopplat till den önskade nivån som beskrivs i anbudsförfrågan.

– Jämförelsen visar att vi får mer för pengarna om vi lägger ut verksamheten på en extern entreprenör, säger Johan Ericsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079