23948sdkhjf

Snabbkoppling – uppskattad av rivare

En snabbkoppling som gör det möjligt att byta aggregat på en grävmaskin på några minuter gör att Oilquick kammat hem att internationellt innovationspris för bästa rivningsutrustning.



I år är det 60 år sedan Bröderna Soneruds Maskinförmedling inledde verksamheten med att förmedla bland annat begagnade lantbruksmaskiner. I slutet av 1950-talet flyttades fokus allt mer över mot entreprenadbranschen. Ett strategiskt steg var bland annat att företaget, som bytt namn till Soneruds Maskin, blev återförsäljare för den norska grävlastaren Hymas. Redan 1959 bildades Svenska Hymas i Hudiksvall och första året tillverkades ungefär 75 maskiner. Efter hand försågs maskinerna med fler och fler kluriga funktioner. I mitten på 1960-talet kunde maskinerna exempelvis levereras med mekaniskt snabbfäste och grävelegant.

Efter hand omvandlades företaget till ett utvecklings- och försäljningsbolag som inriktade sig på olika tillbehör för entreprenadmaskiner. Så småningom blev målet att ta fram en slangsnabbkoppling för grävlastare för att även hydrauliska redskap skulle kunna bytas snabbt och enkelt utan att föraren lämnade hytten. Det dröjde dock till 1993 innan det första redskapsfästet lanserades, men fler skulle följa.

Under 2000-talet utvecklades lösningar för bland annat materialhanterare, grävmaskiner och lastbilskranar. På Münchenmässan Bauma 2004 introducerades dessutom ett bomsnabbfäste på en 50 tons rivningsmaskin från Hitachi, en lösning som avsevärt förenklat möjligheterna att låta större grävmaskiner skifta mellan helt olika arbetsuppgifter.

Tillsammans med samarbetspartnerna Kiesel Group, tysk distributör av Hitachis grävmaskiner, och Kocurek som bland annat tillverkar rivningsaggregat, har Oilquick utvecklat ett armsystem för demoleringsmaskiner försett med en automatisk bomsnabbkoppling, där

ett teleskopiskt ”long reach rivningsaggregat” på några minuter kan bytas till ett konventionellt grävaggregat eller tvärt om. Motsvarande redskapsbyte med ett konventionellt armsystem kan ta en halv dag för två servicemontörer.

Lösningen har tilltalat juryn för World Demolition Award som därför förärat de tre företagen utmärkelsen Manufacturer´s Innovation Award, som delades ut i anslutning till World Demolition Summit i Amsterdam.

Armsystemen finns för Hitachi grävmaskiner från 25 till 85 ton.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094