23948sdkhjf

PG litar på egen standard

PG Marketing uppger att de kundanpassningar de gör inte påverkar CE-märkningen. – Vi monterar på maskintillbehör enligt dokumenterad standard, framtagen efter genomförd riskanalys och i enlighet med våra underleverantörers instruktioner, säger vd Patrik Gillgren.

PG Marketing anser sig ha en god grund att stå på när det gäller kundanpassning av de maskiner de säljer.

– Vi har tillsammans med den verkstad som vi anlitar, genomfört en riskanalys över de montage av maskintillbehör som genomförs på de maskiner vi säljer. Baserat på resultatet av genomförd riskanalys har vi identifierat de montage som eventuellt kan utgöra fara om, mot förmodan, något skulle fallera.

– Vi har därefter anlitat ett inspektionsföretag som tillsammans med anlitad verkstad har gått igenom de ”identifierade riskmontagen” som genomförs, i syfte att på ett objektivt sätt säkerställa ett säkert montage för att minimera potentiella framtida faror och problem – till exempel installation av hjulstyrning via spakar i hjulgrävmaskin. Vi har även fört en nära dialog med våra största underleverantörer (till exempel Engcon och SVAB) för att säkerställa att vi följer de krav de ställer på montage av deras utrustning samt för att säkerställa säkerhet och funktion.

Han uppger att montagen genomförs likadant för varje maskinmodell enligt den standard som företaget har utvecklat och dokumenterat.

– Alla montage som genomförs följer även våra underleverantörers installationsanvisningar. Kunderna informeras även om hur respektive installation är genomförd till – exempel hur rullar i rullspakar är konfigurerade– i samband med leverans av maskinen.

– Självklart levereras alltid CE intyg med maskinen samt svensk instruktionsbok för densamma. I kombination med detta följer även svenska instruktionsböcker med för underleverantörernas produkter.

Patrik Gillgren anser att de montage hans företag genomför på maskinerna i kombination med de åtgärder de vidtar i varje moment resulterar i att maskinens CE märkning inte påverkas.

– Vi byter inte ut stickan eller gör annan mekanisk inverkan på maskinens kärna som påverkar maskinens ursprungsdesign på ett negativt sätt. OM något skulle hända som har direkt koppling till den installation som vi har genomfört (till exempel om hjulstyrningen inte fungerar och det orsakar en olycka) anser jag att den verkstad som jag har anlitat alternativt underleverantören om produkten/ventilen är felaktig, alternativt jag som maskinleverantör är ansvarig för detta. OM något skulle hända med själva maskinen (ex. stickan går av eller om förarhytten inte klarar ställda krav vid olycka etc.) anser jag att maskintillverkaren är ansvarig för detta.

Fotnot: Läs mer om kundanpassning av maskiner och hur det kan påverka CE-märkningen här och här. Läs även om hur Björn Bäckström, Maskinleverantörernas vd, resonerar i frågan här. Kommentarer från fler leverantörer finns också; läs vad Swecon säger här, Pon Equipment uttalar sig här och EMS Group här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094