23948sdkhjf

EMS varnar för att chansa

EMS Group AB anser att det kan vara riskabelt att kundanpassa nya maskiner på ett sätt som påverkar CE-märkningen, ansvarsfrågan är oklar och både kunden och leverantören kan få en otrevlig överraskning.

EMS Group Ab säljer bland annat Hyundai, Take-Job, Dieci och Daemo uppger att det inte är vanligt att kunderna ber att få sina maskiner anpassade, kanske var femte har önskemålet och det gäller särskilt hjulgrävare där man vill påverka bromsarna eller styrningen.

Företaget har dock valt att aldrig anpassa maskiner på ett sätt som direkt påverkar CE-märkningen.

– Det är så pass arbetskrävande med alla riskanalyser, tester och beräkningar, säger Thomas Grönlund, tekniskt ansvarig på EMS Group Ab.

Han tillägger att företaget dock mer än gärna går kunderna till mötes med anpassningar som inte påverkar CE-märkningen.

– Det är inga som helst problem för oss.

Bör kunden passa sig för att be om mer omfattande kundanpassningar?

– Ja, det kanske är en sanning med modifikation, men anpassar man en maskin, till exempel med spårutrustning, utan nödvändig kunskap om vad som gäller ”pappersvägen”, kan det bli överraskande kostnader med mera som kommer upp, säger Thomas Grönlund.

Han tillägger att även om alla CE-intyg är OK så kan ansvarsfrågan bli svår om en olycka inträffar.

Fotnot: Läs mer om kundanpassning av maskiner och hur det kan påverka CE-märkningen här och här. Läs även om hur Björn Bäckström, Maskinleverantörernas vd, resonerar i frågan här. Kommentarer från fler leverantörer finns också; Pon Equipment uttalar sig här, Swecon här,och PG Marketing här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081