23948sdkhjf

Rutorna höll – inte containern

Vid nyligen genomförda sprängtester fördärvades en container tillverkad av tre millimeter tjockt corténstål. Däremot stod tolv millimeter tjocka fordonsrutor från Hammerglass monterade i stålramar emot såväl tryckvåg som stensprut.


Trots att arbetsmiljön och säkerhetsaspekterna i dag väger tungt hos alla seriösa arbetsgivare kan en maskinförare ibland utsättas för onödiga risker. Vanligtvis är exempelvis en grävmaskin väl anpassad till sina tänkta arbetsuppgifter – en rivningsmaskin förses med olika typer av skydd, bland annat för att föraren ska sitta säker i sin hytt.

Knepigare kan det vara om en standardmaskin skulle råka hamna på en arbetsplats där det finns odetonerade sprängmedel kvar i marken. Det kan få förödande konsekvenser. Men det finns lösningar som avsevärt minskar risken för skador.

I skånska Förslöv finns exempelvis Hammerglass som levererar glaslösningar i specialbelagd polykarbonat som kan användas som fordonsglas, även i mycket utsatta förhållanden. Företaget har bland annat tagit fram ett komplett paket för entreprenadmaskiner med tolv millimeters glas i framrutan och åtta millimeter i övriga rutor. Ett något enklare paket finns också med tjocklekar på åtta och sex millimeter kanske inte helt sprängsäkert, men i varje fall vandalsäkert, enligt tillverkaren.

Glaset utlovas vara okrossbart och upprepade tester som nyligen genomfördes av SP i Borås talar inte emot påståendet. Bland annat ska tolvmillimetersrutorna ha stått emot sprängningar av tre kilo TNT på tre meters avstånd. Inte ens några kilo makadam placerad framför sprängmedlet lyckades åstadkomma mer än några jack i glaset medan en container, tillverkad i tre millimeter tjockt corténstål, perforerades av stenarna och beskrivs som helt demolerad.

Testen är en av flera som genomförts för att produkten ska godkännas för användning i riskområden, vilket nu skett, enligt tillverkaren.

Övriga tester har exempelvis inneburit att en maskinmonterad yxa slagit mot samma ställe på rutan 72 gånger utan att glaset perforerats och att en cirka ett kilo tung aluminiumprojektil skjutits mot rutan i 450 km/h.

Företaget lovar nu att intensifiera utvecklingen av ramar till alla fordon som behöver säkra framrutor – exempelvis grävmaskiner, hjullastare och dumprar. Men förhoppningen är att maskinägarna inte ska nöja sig med att enbart säkra framrutan.

– Smäller det ordenligt då exploderar sidorutorna in i hytten oavsett om de är i härdat eller laminerat glas. Vi arbetar därför med att ta fram lösningar även för sidorutor och bakrutor. Tre kilo TNT från fem meter slet ut stålramarna från containern vid vårt första test. Skulle man stå 20-30 meter från smällen med en oskyddad maskin skulle vanliga rutor sannolikt vara direkt dödande, säger företagets vd Bengt Nilsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094