23948sdkhjf

Stort sug efter snöplogar och maskiner

Kung Bore svepte med besked in över landet, uppemot 50 centimeter snö föll på kort tid i Stockholm. Detta väckte ett skriande behov av maskiner, plogar och reservdelar. Exempelvis Uni-Väg säljer nu 15-20 plogar i veckan.
Länge såg det ut att bli en snöfattig vinter. Den kala gråheten bredde ut sig som en våt filt över stora delar av Sverige. Men i början av december blev det något av en ketchupeffekt. Budgeten för Stockholms snöröjning sprack med 40 miljoner kronor fram till årsskiftet, främst på grund av bortforslingen av snö som motsvarade mer än en fjärdedels Globen.

Willecenter i Kungsängen utanför Stockholm invigde under året tusen kvadratmeter mer vilket fördubblade lokal- och markytan.

– Vi tajmade in det vita guldet. Vi har ett stort lager och kunderna har strömmat hit vartefter snön vräkt ner. Vi har kunnat leverera snabbt, säger Michael Bergström, delägare på Willecenter.

Wille redskapsbärare, Kramer hjullastare och Yanmar grävmaskiner och dumprar samt snö– och vikplogar har hamnat i fokus och sålts.

– Även begagnat och reservdelar efterfrågas stort.

Michael Bergström glädjer sig åt väderprognosen framöver.

– Allt pekar på en fortsatt snörik vinter, vilket är väldigt välkommet.

Uni-Vägs ägare Lars Karlsson sammanfattar läget som helt hysteriskt. 15-20 plogar säljs i veckan. Företages fyra anställda vid monteringslinjen monterar vikplogar för lastmaskiner, redskapsbärare och lastbilar i tvåskift, sju dagar i veckan.

– Nu råder högtryck på samma nivå som för två år sedan.

Uni-Väg har tusentals plogar ute på marknaden i Sverige, Norge och Finland.

– För våra kunder maskinentreprenörerna är det också positivt, de jobbar så att ögonen blöder och kan fylla på kassan, säger Lars Karlsson.

Nyheten Cityplogen anpassad efter trånga utrymmen är bästsäljaren. Den utlovas ge bra sikt i städer och åtkomst vid väggar med mera.

– Plogen är ny för säsongen och den har blivit en succé, säger Lars Karlsson.

Mähler & Söners beställningar av plogar inkom redan innan sommaren. Enligt marknads - och försäljningschef Anki Abbing som anställdes under året, var det frågan om stora mängder förbeställt. Kunder som NCC, Skanska, Peab, Svevia och Mesta Sverige ville vara säkra på att kunna klara snöröjningen. När snön intog Sverige ökade främst företagets försäljning av reservdelar.

– Det väger tungt för oss att vi säljer avsevärt mer av förslitningsdelar. Det här kommer bli ett mycket bra år för oss.

Mähler & Söner har under året även anställt två nya säljare och ytterligare rekryteringar pågår fortfarande. Bakom satsningen står en vilja att komma närmare kunderna.

– Vi arbetar numera mesta tiden ute på fältet, besöker och utbildar kunderna på deras arbetsplatser, säger Anki Abbing.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.068