23948sdkhjf

Stora Trafiksäkerhetspriset till VTI-forskare

Forskaren Anna Anund vid Statens väg- och transportforskningsinstitut har tilldelats Stora Trafiksäkerhetspriset i kategorin årets beställare för ett projekt för säkrare skolväg.


Priset delades ut under en ceremoni på konferensen Transportforum i Linköping. Safeway2school är ett EU-projekt som pågick mellan 2009 och 2012. Projektet handlade om hur man kan höja säkerheten i samband med skolskjuts och har syftat till att öka säkerheten och tryggheten för barnen under hela resan till och från skolan.

– Vi är självklart både glada och stolta över priset. Sedan är det också bra att man på det här sättet uppmärksammar barn och deras trafikmiljö till och från skolan, säger Anna Anund, som koordinerade projektet.

Priset i kategorin årets entreprenör gick till Örebro-baserade Närkefrakt för att man som första företag i världen har certifierats efter den nya internationella ISO-standarden 39001, framtagen för systematiskt trafiksäkerhetsarbete. Närkefrakt med sina 116 åkeriägare och deras 300 fordon arbetar systematiskt och i Nollvisionens anda för att öka trafiksäkerheten på vägarna.

Priset i kategorin årets leverantör tilldelades Ford för att ha tagit fram det så kallade sync-systemet som omvandlar SMS-text till tal. Smarta telefoner har snabbt blivit en viktig del av mångas vardag. SMS kan dock distrahera förarna, så ett system som innebär att en röst läser upp meddelandena är förstås en stor fördel. Ford sync är en text-till-tal-funktion som innebär att meddelanden kan hämtas med enkla röstkommandon. Det är branschtidningarna Resforum, Trafikforum och Transport & Logistik iDag som har instiftat Stora Trafiksäkerhetspriset i syfte att lyfta fram goda exempel inom trafiksäkerhet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078