23948sdkhjf

Svevia sanerar i Ramnäs

Svevia sanerar på uppdrag av Sveriges geologiska undersökning en fastighet i Ramnäs med arsenikföroreningar. Det är 15 000 kubikmeter jord som ska schaktas upp och sorteras.


På tomten har Televerket under 50- och 60-talet impregnerat telestolpar. Sorteringen görs för att det grövsta materialet skall kunna återanvändas som fyllnadsmaterial. Det finare materialet där föroreningarna finns koncentrerade transporteras bort för att tvättas rent i Svevias jordtvätt. Kontraktsumman är 10,4 miljoner kronor. Arsenik ingick i de impregneringssalter som användes för telestolparna.

– Att arsenik är ett gift, det vet alla som läst eller sett vilken klassisk deckare som helst. När det ligger på en tomt i närheten av bebyggelse är det naturligtvis väldigt viktigt att ta bort det, säger Agneta Milton, Svevia.

Hon jobbar på den enhet inom Svevia som är specialister på att sanera jord och vatten från föroreningar.

– Arseniken är bunden till jordpartiklarna. Därför är det bra att utföra det här jobbet under en tid på året då det inte dammar. När det förorenade materialet grävs upp vill vi undvika att det sprids utanför området. För att göra det arbetar vi med rena och kontaminerade zoner för lastbilarna och för personalen. Det betyder att vi skapar en sluss, en övergång, mellan det förorenade och det rena. Lastbilarna behöver aldrig köra in på området och personalen går först igenom en saneringsbarack innan de går in i nästa barack för att äta lunch. Rutinerna är detaljerade.

Hon betonar också att saneringsarbetet inte innebär någon fara för de närboende.

– I sin upphandling har SGU verkligen varit mån om att få en så liten negativ påverkan på miljön som möjligt, med ett långsiktigt och hållbart förhållningssätt till uppdraget. Det har gett oss möjlighet att komma med en lösning som är bra för de närboende, för personalen och för miljön. Uppdraget som precis satt igång beräknas vara avslutat under våren 2013.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078