23948sdkhjf

Bypasslösning ger färre oljebyten

Längre serviceintervaller och minskad risk för haverier på hydraulsystemet. Det utlovas med det så kallade COT-systemet som installeras i flertalet teleskoplastare som levereras av Merlos nordiska generalagent Hüllert Maskin.


Redan 2009 inleddes ett samarbete mellan Hüllert Maskin i Vara och Göteborgsbaserade COT – Clean Oil Technology. Inte minst Hüllert Maskins vd Nils-Gunnar Burge såg en klart tilltalande potential i ett system som COT hade utvecklat för kontinuerlig rening av hydraulolja i maskiner under drift.

Samarbetet handlade om att Hüllerts dels skulle installera systemet i teleskoplastare, dels fungera som återförsäljare i Sverige. För COT innebar det inte bara tillgång till en stor kund utan också att företagets distributionsnät i Sverige förstärktes kraftigt.

Enligt filtertillverkaren plockar oljereningssystemet bort kondensvatten och partiklar i storlek ner till en mikron, det vill säga en tusendels millimeter.

Anledningen till att COT-systemet klarar så små partiklar är att det placeras i ett separat bypass-system och arbetar parallellt med maskinens eget hydraulflöde utan att störa maskinens funktioner. Systemet inrymmer en betydligt mindre mängd olja än maskinernas standardlösningar, vilket gör att oljan kan ledas med avsevärt lägre hastighet. Därmed kan filtret vara mer finmaskigt än traditionella lösningar.

Inför sommaren introducerades en kraftigt förbättrad version av utrustningen med pump och förenklad service.

– Den stora nyheten på den nya versionen är ökad flexibilitet. Genom att ansluta systemet till hydraulsystemets oljetank i stället för inkoppling i själva hydraulsystemet kan systemet monteras på vilket hydraulsystem som helst, men helt utan ingrepp i själva hydraulsystemet. Det ger ökad driftsäkerhet och förbättrad tillgänglighet vid service, säger Göran Fredriksson, marknadschef på COT.

– Andra fördelar med den nya versionen är vridöppning av locket till filterhuset, vilket medger smidigare filterbyte, samt förbättrat skydd mot smutsintrång i låsningen av locket.

– Oljeanalyser visar att hydrauloljan behåller sina egenskaper betydligt längre med COT-systemet. Genom detta reduceras driftstörningar och haverier orsakade av förorenad olja samtidigt som hydraulsystemets livslängd ökar. Till detta kan kunden lägga besparingar genom minskade servicekostnader och miljövinster i form av bland annat minskad volym spillolja.

Enligt Nils-Gunnar Burge monteras systemet i dag på nästan alla nya maskiner som säljs i Sverige, oavsett kundgrupp. Avsikten är att på sikt kunna komplettera samtliga modeller med COT-systemet, men de minsta maskinerna har helt enkelt inte plats – än.

– Vi har en väldigt bra dialog med Merlo där man är mycket intresserade av utvecklingen. Bland annat har man begärt in rapporter om systemets effektivitet. Vi rapporterar fortlöpande till företaget som sätter stort värde på de erfarenheter vi kan hämta in från den svenska marknaden. Merlo förbereder en egen utvärdering för att möta framtidens tuffare miljökrav från kunder och myndigheter., säger Nils-Gunnar Burge.

Med tanke på att den italienska tillverkaren tillverkar uppskattningsvis 7 000 till 10 000 maskiner per år kittlar det säkerligen lite extra hos COT som gärna skulle öka sina leveranser ytterligare. Redan nu betonar man också att tekniken kan appliceras på betydligt fler maskintyper än teleskoplastare, bland annat nämns betongpumpar, sopmaskiner samt alla typer av entreprenad- och skogsmaskiner.

Även kunderna har tagit emot utrustningen positivt.

– De uppskattar verkligen de mervärden som längre serviceintervaller och hydraulsystemets ökade driftsäkerhet innebär, säger Nils-Gunnar Burge.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096