23948sdkhjf

Majoriteten spår ett bra år

2013 blir positivt för branschen. Det svarar hela 60 procent på Leveranstidningen Entreprenads webb. En rundringning visar på en god start för Carlsson & Company medan Styrud märker av en tvekande marknad.
Vår tidning ställde följande fråga på webben: Nu väntar ett nytt år och nya utmaningar. Hur blir 2013 för ditt företag? Carlsson & Company i Falkenberg med fem anställda är importör av Messersi minidumprar, Denka skylift och Baron betongblandare och transportband samt är återförsäljare av Giant minilastare och släpvagnar upp till 3,5 ton. Företaget har under många år haft en stabil försäljning av minimaskiner. Vd Magnus Carlsson konstaterar att trenden verkar hålla i sig och tror att 2013 blir ett bra år. Inkomna beställningar i slutet av december och början av januari med leveranser redan i februari och senare under våren borgar för detta scenario.

– Läget känns positivt. Slutet på det gamla året och början på det nya året kan annars vara en trög period för branschen. Några kunder är dock avvaktande och verkar vilja se vart konjunkturen bär hän men många är inte rädda utan kör på.

Enligt Magnus Carlsson har företaget anpassat sig till konjunkturen genom att bredda produktsortimentet.

– Vi har två stora nyheter. Det är dels en ny minidumper i mellanklassen, dels även en av de första batteridrivna minidumprarna på band.

Även Christer Pärsson, chef för Cliffton region syd tror att 2013 blir ett bra år och ser en hel del uppdrag i piplinen att utföra för de 300 anställda inom området transporter och maskiner. Företaget har en stor fordonspark med lastbilar och entreprenadmaskiner till sitt förfogande för för att kunna ro i land med skräddarsydda entreprenaduppdrag.

– Fast konkurrensen hårdnar med en tuffare prisbild så en viss tillförsikt är på sin plats. Sett till omvärlden finns orosmoln finns i form av stagnerande bostadsbyggnation.

Södra Sverige får också stryka på foten i förhållande till andra delar av landet.

– Projekt inom infrastruktur startas men dessa är främst riktade mot Stockholm, Göteborg och Norrland.

– Vi hoppas man släpper till infrastrukturprojekt i vår region. Flera har legat flera år i rören på planeringsstadiet.

Mer tveksamma tongångar från marknaden är det hos Styrud med 200 anställda. Företaget arbetar främst med schaktfritt ledningsbyggande, grundläggning, brunnar för geoenergi och gruvborrning.

– För oss råder en osäker period just nu även om vi är fulla av tillförsikt. Vi har en fantastisk marknad framför oss med stora beslutade investeringar i Stockholm, Göteborg och Norrland, säger Jörgen Johansson, vd.

Exempelvis är Förbifart Stockholm ett kommande jätteprojekt. Jörgen Johansson anser att företaget anpassar sig till rådande läge.

– Gasa och bromsa samtidigt är det som gäller.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062