23948sdkhjf

Haverikommission kan spara miljarder

Nio miljarder kronor. Det var den onödiga extranotan orsakad av geotekniska fel i byggprojekt enbart under 2010. Det hävdar Åsa-Britt Karlsson, generaldirektör vid Statens geotekniska institut SGI, som nu efterlyser såväl bättre kunskap som haverikommissioner för vissa projekt.


Lär av misstag som bygget av Hallandsåstunneln och skredet vid E6 i Munkedal genom att tillsätta markbyggnadskommissioner eller ”haverikommissioner” för byggprojekt med extrema fördyringar eller förseningar. Tillsammans med bättre utbildning, forskning och projektstöd kan det spara miljardbelopp för samhället i framtiden.

Det är budskapet från Åsa-Britt Karlsson i ett inlägg på DN Debatt på webben.

År 2010 investerades ungefär 266 miljarder kronor i det svenska byggandet. SGI utgår från att skador och förseningar i byggprojekten beräknas ha kostat cirka tio procent av de totala investeringarna, vilket innebär 27 miljarder kronor. Dessutom görs bedömningen att ungefär en tredjedel av felkostnaderna – det vill säga nio miljarder kronor – är av geoteknisk natur och kan bero på exempelvis brister i de geotekniska underlagen, bristande dränering och felaktig schaktning.

Åsa-Britt Karlsson konstaterar i sitt debattinlägg att felaktigheterna påfallande ofta beror på den mänskliga faktorn – och nämner bland annat rena misstag, bristande kunskaper, dålig ledning och beslutsprocesser samt bristande granskning.

– Detta leder till fatala skador som ras och skred i slänter, schaktras på byggarbetsplatser, brott i vägbankar, sättningar, grundvattensänkningar som påverkar byggnationen, förseningar och uppseendeväckande fördyringar, menar generaldirektören.

– Trots detta saknas i allt väsentligt en systematisk uppföljning och dokumentation av fel och brister i markbyggande, skriver Åsa-Britt Karlsson som hoppas kunna bidra till en förbättring med hjälp av en handlingsplan för effektivare markbyggande som nu överlämnats till civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD).

Handlingsplanen innehåller elva konkreta åtgärder som, enligt generaldirektören, skulle kunna minska skadekostnaderna med tio procent eller omkring en miljard kronor per år. Åtgärder föreslås inom fyra områden:

1. Bättre beslutsunderlag och beslut genom bättre geotekniskt stöd i byggprocessen.
2. Förstärkt forskning och utveckling inom hållbart och effektivt markbyggande.
3. Bättre kunskapsförmedling och erfarenhetsåterföring genom bland annat branschvägledningar och utbildning.
4. Aktivt lärande genom studier av bra och bristfälliga byggprojekt genom markbyggnadskommissioner.

– Givetvis finns det många små fel i branschen, men det är sannolikt de stora felen som står för huvuddelen av kostnaderna. Just därför tror vi att det går att lära av begångna misstag genom att tillsätta markbyggnadskommissioner, eller markbyggnadstekniska ”haverikommissioner” om man vill uttrycka sig lite drastiskt, vid projekt med uppseendeväckande fördyringar eller förseningar, säger Åsa-Britt Karlsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078