23948sdkhjf

Gruvbolag behöver kapitaltillskott

Northland Resources behöver ett kassatillskott på cirka 375 miljoner US-dollar för att kunna fortsätta verksamheten enligt fastställda planer. Initialt höga driftkostnader och högre investeringskostnader än väntat har tärt hårt på kassan.


Företaget befinner sig i en inledande fas då intäkterna är betydligt mindre än utgifterna. Situationen förvärras dessutom av att de senaste prognoserna pekar på en ogynnsam utveckling av såväl järnmalmspriser som valutakurser. Företagets vd Karl-Axel Waplan räknar med att dra in nödvändigt kapital genom en nyemission på 250 miljoner dollar och ytterligare 125 miljoner US-dollar i form av en utökad företagsobligation. Därutöver har företaget redan fått klart med en förskottskredit på 50 miljoner US-dollar.

Bedömningen är att det förväntade tillskottet gör verksamheten fullt finansierad ända fram till fjärde kvartalet 2014 då produktionen ska vara i full drift. Karl-Axel Waplan är dock mycket nöjd med utvecklingen så här långt.

– Northland har utvecklat Kaunisvaaraprojektet från myr till gruva på mindre än två år. Produktionsstarten har varit framgångsrik och bolaget har fram till i dag producerat 18 500 ton järnmalmskoncentrat med en järnhalt och kvalitet som motsvarar specifikationerna, säger Karl-Axel Waplan.

Det första järnmalmskoncentratet producerades i december förra året och såväl anrikningsverket i Kaunisvaara som hela logistikkedjan har testats och fungerar väl, enligt företaget. För närvarande finns ungefär 5 000 ton järnmalmskoncentrat lagrat i Pitkäjärvi och ytterligare 4 500 ton ligger i Narviks hamn. Den första utskeppningen till kund förväntas gå till Tata Steel i Nederländerna i mitten av februari.

Enligt nuvarande planer kommer den nya gruvan att producera cirka 1,5 miljoner ton i år, vilket nästan fördubblas till 3,1 miljoner ton under 2014. Redan under tredje kvartalet nästa år är dock bedömningen att produktionen ska ske med full styrka, vilket innebär en årlig produktion av ungefär fyra miljoner ton.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066