23948sdkhjf

Kraftigt stöd för skärpt skattekontroll

Nu har även finansdepartementet bestämt sig för att medverka i kampen mot svart arbetskraft i byggbranschen. Första steget är tillsättandet av en utredning som ska ta fram förslag som förbättrar kontrollen av skatteförfarandet i branschen.


– Att motverka skattefusk och svartjobb är en prioriterad fråga för regeringen och det är angeläget att hitta fler vägar för att motverka detta också inom byggbranschen, säger finansminister Anders Borg.

Finansministerns besked tas emot med glädje av branschen som efterlyst regeringens hjälp i kampen mot svart arbetskraft under flera år.

Starkt pådrivande har även skatteutskottet varit och där har man samma uppfattning som branschen om fördelarna med att dels införa personalliggare på varje arbetsplats och dels ge Skatteverket möjlighet att genomföra oanmälda besök på byggarbetsplatserna för att kontrollera att allt går rätt till.

Med i paketet kan exempelvis även vara att den årliga kontrolluppgiften för tjänsteinkomst ersätts med en månadsuppgift.

Utredaren , Christer Sjödin, före detta lagman i Kammarrätten i Sundsvall, ska också försöka reda ut några andra frågetecken.

Ett av problemen är att huvudentreprenören ofta har många underentreprenörer. Därför måste man bland annat veta om liggaren ska vara gemensam eller om varje aktör för en egen.

En annan oklarhet uppstår i och med att bygg- och anläggningsverksamhet vanligtvis inte genomförs i en lokal.

– Vi har inte fyra väggar och ett tak. En byggarbetsplats kan ha ett staket som avgränsar området men ibland finns inte ens det. Vi vill att en lag om närvaroliggare ska kunna omfatta så många byggarbetsplatser som möjligt, säger Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier.

– Detta är ett mycket viktigt steg i vår strävan att få bort oseriösa företag från vår bransch och vi ser fram emot att tillsammans i branschen stötta finansdepartementet med att ta fram ett förslag som är praktiskt tillämpbart, säger Ola Månsson.
Även Byggnads ser fördelarna med möjligheten att införa närvaroliggare och ökade kontrollmöjligheter för Skatteverket.

– Detta är bra verktyg för att få ordning och reda inom byggsektorn. Vi har i dag en situation med långa kedjor av underentreprenörer och många av dessa följer inte gällande avtal och är i vissa fall rent kriminella. Kan vi genom dessa nya verktyg få mer ordning och reda så är det mycket välkommet, säger förbundsordföranden Johan Lindholm.

Uppdraget ska redovisas senast 31 januari 2014.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078