23948sdkhjf

Cat ökar stort inom smått

För två år sedan inledde återförsäljaren Pon Equipment en offensiv för Cat kompaktmaskiner i Sverige och har femdubblat marknadsandelen. – Från 2,5 procent till över tio procent 2012 visar Maskinleverantörernas statistik, säger Krister Åkerblom, produktchef. En av kunderna är Vannesta Entreprenad.
Läggesta . Förra året sålde återförsäljaren Pon Equipment 150 kompaktmaskiner upp till åtta ton.

– En orsak är en intensivare kontakt med marknaden, enligt Krister Åkerblom, försäljningschef för kompaktmaskiner. Själv anställdes han den första maj 2011 och leder tre säljare i Stockholm, Göteborg och Eslöv. Han rapporterar direkt till Ole-Petter Holene, chef för anläggning och konstruktion i Europa och baserad i Oslo.

Den låga dollarn bidrar också till den kraftiga ökningen enligt Krister Åkerblom.

– En konkurrenskraftig valuta påverkar även om det är en global värld vi lever i. Kompaktmaskinerna byggs i USA, England och Japan.

En annan bidragande orsak är att kundgruppen breddats.

– Med såväl stängselleverantörer som VVS-firmor som säljer värmepumpar och själva vill gräva in ledningar. Liksom privatpersoner, det är husägare som vill anlägga fina trädgårdar och köra själva. Då hyr de in och det märks att uthyrningsföretagen köper mer kompaktmaskiner, säger Krister Åkerblom.

En inspirationskälla till gröna fingrar är alla trädgårdsprogram.

– Pon Equipment har lånat ut en liten hjulburen Cat 906 på sex ton till ett nytt program med namnet Trädgårdsdrömmar som sänds under våren.

Han tror att det kan inspirera tittarna.

– De får se hur lätt det är att fixa trädgården själv med hjälp av maskinella resurser i en liten förpackning. Det är ett skonsamt förfarande för den gröna omgivningen, säger Krister Åkerblom.

Caterpillars hittills mest sålda kompaktlastare på den stora hemmamarknaden USA är en bandgående skidsteer, 259B. USA är till skillnad från hjullandet Sverige ett bandland.

– Vi märker dock en ökad efterfrågan efter band hos svenska köpare. Just när det gäller kompaktmaskiner arbetar de ofta i trädgårdar, på kyrkogårdar och liknande med ömtåligt underlag där så lågt marktryck som möjligt är välkommet. De minsta bandburna är på 1 000 kilo och kommer in genom en normal dörröppning, säger Krister Åkerblom.

En annan stark trend i Sverige är enmaskinslösning eller rättare sagt har varit eftersom Krister Åkerblom märker av en förändrad attityd.

– Sverige har lett den tekniska utvecklingen. Enmaskinslösning har varit en stark drivkraft bakom många uppfinningar. Men till slut når man en gräns.

Det kan handla om att maskinen är för stor.

– Den stora maskinen måste transporteras på en trailer och kräver en ledbil försedd med varningsskylt. Den stora maskinen drar mer bränsle, kostar mer att underhålla och minskar mer i värde. Och skillnaden i vad man får betalt i timmen för en större maskin respektive en mindre är inte tillräckligt stor för att det ska kunna räknas som kompensation.

I stället tror han att allt fler inser att ytterligare en maskin kan vara lösningen.

– En liten maskin kan fraktas till arbetsplatsen på vilken lastbil som helst och har kapacitet att utföra många av de jobb som behöver utföras.

Johan Blomqvist, bas över maskinentreprenören Vannesta Entreprenad med sjutton anställda, har fått en trist start på dagen. När lastbilen parkerad några meter från boningshuset skulle startas är tanken tom, Volvon har slangats natten till måndag. Som om det inte var nog slangades samma fordon också natten innan.

– Vi ser alltid till att tömma tankar på stora mängder men det blev ändå några hundra liter kvar. Det är besvärligt att inte ha bränsle på morgonen.

Han suckar. Men stölden till trots är han optimistisk till sin läggning.

Johan Blomqvist drog igång Vannesta Entreprenad i Läggesta för 20 år sedan och har i dag fyra lastbilar, två dumprar och arton maskiner varav 17 Cat. En Catentusiast med andra ord.

– Att satsa på ett fabrikat ger bra service och det är enklare att vara en halvstor kund hos en leverantör än att vara en liten kund hos flera leverantörer, säger Johan Blomqvist.

Företaget med 17 anställda har tre kompaktmaskiner i stallet, samtliga Cat, en bandgrävare 305.5E på 5,5 ton. en 303.5D på tre ton och en hjulburen 906H på sex ton.

Nya avloppsnät är pågående och stora projekt ligger i pipeline. Sverige har många gamla avloppsledningar som förorenar sjöar eller hav och behöver bytas ut. Eller så görs sommarstugeområden om till permanentboende, vilket sker i Husby där 80 fastigheter ansluts till kommunalt vatten- och avlopp. Det innebär att det måste grävas och läggas fram rör. Vannesta Entreprenad fick i uppdrag att utföra 20 ingrävningar, ett passande uppdrag för 305:an som lätt ålar fram mellan hus och vegetation utan att åsamka skada, men ändå gräver snabbt.

– Jag skaffade små kompaktmaskiner eftersom kunderna efterfrågar dem. Det är viktigt att alltid kunna säga ja till kunderna annars går de någon annanstans. Jag kör med små maskiner på stora jobb, de är ett bra komplement och stora maskiner behöver inte plockas in i deras ställe, säger Johan Blomqvist.

Han planerar att hyra ut de små maskinerna till våren.

– Utan förare fast med hyresförsäkring förstås.

Maskiner upp till två ton får hyras ut till privatpersoner.

– Kompaktmaskiner är lättkörda och uthyrning blir en bra utökning till de tjänster vi kan erbjuda.

Slutet av januari brukar vara en kärv period för entreprenadverksamhet fjärran från storstadens brus, berättar Johan Blomqvist. Även om företaget har en permanent sysselsättning genom innehavet av Vannesta Återvinning, där man bland annat återvinner byggavfall, fyllnadsmaterial, sten, jord och sand. Oftast är Vannesta Entreprenad underentreprenör åt stora byggföretag, främst NCC.

– Men den senaste tiden har vi haft stora gruskörningar åt bland annat Peab.

Vannesta Entreprenad har en bred repertoar och kan utföra de flesta jobb i branschen.

– Vi har stora jobb på gång, men klarhet får vi först om någon månad.

Johan Blomqvist klev in i branschen när entreprenadföretaget Miljöplanering i Tumba anställde honom.

– Efter en tid som maskinförare hos dem startade jag eget. Var först själv

några år men började anställa på grund av efterfrågan.

Åren 2007, 2008 och 2009 skedde den stora expansionen, då gick företaget från fem anställda till 20 anställda.

– Framöver planerar vi att vidga vårt arbetsfält. Det har varit bra med jobb nära hemmet men nu är vi beredda att åka längre sträckor för jobben. Mycket händer i Stockholm, säger Johan Blomqvist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094