23948sdkhjf

Rekordår för Caterpillar

Försäljningen slog alla tidigare rekord för Caterpillar under 2012. Även resultatet hamnade på en ny rekordnivå. Trots en kraftigt minskad efterfrågan i slutet på året finns dock fortfarande förväntningar om att rekorden kommer att slås redan under 2013.


– Operativt blev 2012 ett mycket lyckat år med rekord i både försäljning och resultat trots ett tufft ekonomiskt klimat. Med tanke på den svaga ekonomin i USA och tillbakagång i stora delar av Europa gjorde vi ett riktigt bra år med mycket bra uppgång av resultatet samtidigt som vi gjort en fantastisk prestation genom att minska vår lagerhållning med två miljarder dollar under det fjärde kvartalet, säger företagets styrelseordförande och vd Doug Oberhelman.

Sammantaget stannade omsättningen under 2012 på 65 875 miljoner dollar, en uppgång med 15 procent jämfört med 2011. Lika stor blev förbättringen av resultatet efter skatt som nådde upp till 5 681 miljoner dollar.

Under årets sista kvartal såg det dock dystrare ut. Försäljningen stannade på drygt 16 miljarder dollar, vilket innebar en minskning med nästan 1,2 miljarder dollar jämfört med samma period året innan. Resultatminskningen efter skatt blev ännu större – från drygt 1,5 miljarder dollar till 0,7 miljarder dollar. Minskningen hänförs till stora delar till att även återförsäljarna globalt minskat sina lager, bland annat genom minskade beställningar under det andra halvåret. Det har förstås även påverkat orderstocken som minskat med drygt tio miljarder dollar under 2012. Trots det uppgick den till strax under 20 miljarder dollar vid senaste årsskifte.

– Troligen kommer vi att minska vår produktion ytterligare, i varje fall under årets första kvartal, tills lager och våra återförsäljares ordervolym kommer tillbaka i nivå med våra slutkunders efterfrågan, säger Doug Oberhelman.

Hans prognos för 2013 är, trots nedgången i slutet på 2012, förhållandevis optimistisk även om den präglas av stor försiktighet. Även vid det sämsta scenariot handlar det om bra försäljning och bra resultat. Om den mer optimistiska bedömningen ligger rätt slås de nysatta rekorden omgående.

– Om de ekonomiska indikatorer vi ser i dag fortsätter förbättras blir 2013 ett nytt rekordår för Caterpillar. Vi räknar dock med att första halvåret blir svagare än motsvarande tid 2011, medan det blir en bättre tillväxt under andra halvåret. Spannet i vår prognos speglar den osäkerhet vi ser i dag. Vi räknar med en liten uppgång i USA och en återhämtning i Kina, även om vi inte räknar med att den kinesiska ekonomin når samma tillväxt som under åren 2010 och 2011. Däremot är vi lite bekymrade över Europa som vi tror kommer att ligga kvar på en lägre nivå, säger Doug Oberhelman.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08