23948sdkhjf

Boliden blåser på

Boliden satsar fyra miljarder i Garpenberg och håller det inte för otroligt att Aitik kan få en ny släng av skopan – för att öka produktionen till 45 eller till och med 65 miljoner ton per år.


Boliden har låtit pengarna rulla under de senaste åren.

– Vi har investerat både för att öka produktiviteten och för att öka livslängden på gruvorna, förklarade företagets vd Lennart Evrell på Raw Materials Groups konferens i mitten av november.

Miljardsatsningen i Aitik 2010 syftade till att öka produktionen till 36 ton. Sedan dess har företaget investerat bland annat i anläggningen i Rönnskär, där man tredubblat kapaciteten att återvinna elskrot, och i Kankberg, där produktionen av guld redan påbörjats och där tellurproduktionen enligt plan ska komma igång under årets sista kvartal.

Lennart Evrell betonar att marknaden är svårspådd, men att företaget ändå avser att fortsätta investera. För 2014 kommer Boliden att satsa bland annat på en återvinningsanläggning i finska Kokkola. Den satsningen övertrumfas dock av den investering som sker i Garpenberg just nu, där lägger Boliden fyra miljarder kronor för att kunna öka produktionen från 1,4 till 2,5 miljoner ton malm per år.

– Det är den näst största investeringen någonsin i Bolidens historia, förklarade Lennart Evrell.

Fyndigheten upptäcktes för snart tio år sedan, precis när anläggningen var på väg att stängas. 2010 kom beslutet att satsa stort på Garpenberg, och projektet har enligt Lennart Evrell kommit halvvägs.

– Det är ett fenomenalt projekt, det näst största byggprojektet i landet just nu.

För framtiden ser man också stora möjligheter att fortsätta expansionen i Aitik.

– Vi är på väg att komma till 36 miljoner ton om året, nu ser vi på möjligheten att få ut 45 miljoner ton, parallellt tittar vi också på att få ut 65 miljoner ton, sade Lennart Evrell.

Han tillägger att fokus ligger på den lägre siffran, det vill säga 45 miljoner ton.

Företaget vill också undersöka möjligheterna att bryta koppar och guld i Laver, ett område som ligger strategiskt till mellan Skelleftefältet och Kiruna/Aitik-regionen men där det ändå förekommit mycket lite gruvbrytning.

Nya geologiska undersökningar och provborrningar visade dock för ett par år sedan att det finns en hel del att hämta här.

– Det är lite lägre än i Aitik men det är ett Aitikliknande ställe, förklarade Lennart Evrell.

Han tillägger att man ännu inte vet om det är ekonomiskt lönsamt att starta upp en verksamhet i Laver.

– Men det verkar lovande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094