23948sdkhjf

Kompakta kundkrav

Dagens uthyrare måste veta exakt vad kunden behöver, och bistå med allt från maskiner till utbildning. Det vet inte minst Byggmaskiner i Örebro, som satsar allt mer på kompaktmaskiner.


Örebro . Dagens entreprenörer måste erbjuda i princip allt, och detsamma gäller dagens uthyrare. Det konstaterar Rikard Rosander, vd i Örebroföretaget ER Maskiner och även i dotterbolaget Byggmaskiner i Örebro AB. I över 30 år har liftar och arbetsplattformar varit koncernens bas, men nu satsar man allt mer även på kompakta anläggningsmaskiner.

– Det är vad kunderna vill ha, säger Rikard Rosander, som äger företaget tillsammans med fadern Enar, som numera är pensionerad, och systern Ingela Hellquist, som fungerar som platschef på Örebrokontoret.

För några år sedan valde bolaget att på ett mer strukturerat sätt kartlägga kundernas behov.

– Vi har gått från att sitta och vänta och i stället aktivt försökt följa upp kunderna, besöka dem och lyssna av vad de faktiskt vill ha, och inte bara hoppas att de kanske vill hyra den produkt vi råkat köpa in. Vi vill ha ett starkt kundfokus, och finns det en efterfrågan är vi beredda att investera.

Det visade sig att en sak som kunderna ville ha var kompakta anläggningsmaskiner.

­– Vi hade markvibratorer och liknande produkter innan, men inga anläggningsmaskiner. Nu kunde vi testa ett startprogram som vi fick från Wacker Neuson, de ställde hit ett antal demomaskiner, det var ett bra sätt att känna av marknaden utan att behöva ta så stora ekonomiska risker.

Testet utföll väl och Byggmaskiner tog därför steget fullt ut.

– Vi har fyllt på programmet och hyr nu ut anläggningsmaskiner i Örebro och Eskilstuna, vi har också precis dragit igång i Västerås.

I programmet ingår i dag minigrävare upp till 2,5 ton, självlastande minidumprar, vältar samt midjestyrda lastare, alla av märket Wacker Neuson.

– Vi har också någon Dynapac-vält och markvibratorer från Swepac, kommenterar Rikard Rosander.

Hans far Enar startade ER Maskiner i slutet av 1970-talet. Då låg fokus på att hyra ut liftar, ställningar och arbetsplattformar i Örebro. Byggmaskinerna kom in i verksamheten 1995 då ER Maskiner förvärvade Byggmaskiner i Örebro.

– Då började vi hyra ut allt från bilningsmaskiner och borrar till arbetsbodar, utrustning för håltagning, med mera, säger Rikard Rosander.

Under årens lopp har verksamheten breddats allt mer, i dag hyr man ut produkter av alla de slag, från liftar till små skåpbilar, elverk, marktiningsaggregat, etcetera. Företaget har också vuxit geografiskt och har i dag verksamhet i Örebro, Västerås, Eskilstuna och Hallsberg.

Ett 40-tal människor arbetar i koncernen och på Byggmaskinsidan är man ungefär 15. Företaget har fullt utrustade verkstäder i Örebro, Västerås och Eskilstuna, lokaler där maskinerna ses över, repareras vid behov och servas efter leverantörernas schema.

­– Vi funktionstestar alla maskiner efter en uthyrningsperiod och går en maskin sönder när den är ute på jobb byter vi ut den så att kunden slipper driftsstopp, säger Rikard Rosander.

Han räknar med att maskinerna normalt har 7-8 år i sig innan de behöver bytas ut. Inköpen sker löpande, för att alltid kunna ha de nyaste maskinerna i flottan.

Kunderna finns lite överallt, kommunala förvaltningar och stora byggbolag utgör dock lejonparten.

– De flesta stora byggföretag har egna stora maskiner, men hyr in de små, säger Rikard Rosander.

Avtalen kan sträcka sig från en dag till flera år och han noterar att uthyrning blivit allt mer populärt under de senaste 20 åren.

– Rental är här för att stanna, det är lite dyrare men man delar kostnaderna för service, reparationer och beläggningsgrad med alla andra kunder, den som hyr har alltid rätt produkt, och kan lätt klara kapacitetsökningar.

Det är fortfarande liftsidan som dominerar verksamheten, företaget har ungefär 750 liftar, i storlekar upp till 40 meter, som står för 60-70 procent av omsättningen medan byggsidan står för 30-40 procent. Anläggningsmaskinerna utgör i dag en mycket liten del och står för blygsamma 150 000 kronor av koncernens totala omsättning på drygt 100 miljoner kronor.

– Men det ska bli mer, vi tror på åtminstone några procent av omsättningen, säger Rikard Rosander.

Han är tillsvidare rätt nöjd med dagens kompakta utbud.

­– Vi har det vi behöver, men eventuellt ska vi ta in ett par hjullastare och några teleskoptruckar också.

Förhoppningen är att programmet ska vara både större och bredare om ett år.

– Finns det efterfrågan så investerar vi.

Ambitionen är för övrigt alltid att växa 15-20 procent per år och idéer saknas inte. Vid årsskiftet 2012/2013 drog koncernen till exempel igång sin nya satsning Trafikbutiken, som tillhandahåller tunga avstängningar, TMA-skyltar, bommar med mera.

– Vi hjälper också till med att söka tillstånd, säger Rikard Rosander och hänvisar till Urban Nordengren, delägare i Trafikbutiken och den som vid behov bistår vid ansökan genom att skaffa fram nödvändig dokumentation, rita upp hur arbetsplatsen ska se ut etcetera.

– Vi är med från början till slut när kunden ska bygga något, vi kan ansöka om tillstånd, vi drar dit bodar och toaletter, vi spärrar av, sätter upp skyltar, sätter gubbarna på skolbänken och undervisar dem i Arbete på Väg, skaffar fram maskiner…. En uthyrare nuförtiden är med i hela kedjan, ler Rikard Rosander.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078