23948sdkhjf

Glödhett i Pajala

Verksamheten i Northland Resources gruva i Pajala startade i slutet av 2012. Företaget hoppas dessutom kunna dra igång ännu fler gruvor under de närmsta åren.


Den första sprängsalvan i Northland Resources första gruva i Kaunisvaara brann av sent i höstas. Produktionen skulle enligt planen komma igång i slutet av november och företagets direktör för investerarkontakter på Northland Resources, Anders Antonsson, verkade se framtiden an med tillförsikt när han talade på Raw Materials Groups konferens i mitten av samma månad.

– Vi hoppas att vi ska bli en av de viktigare spelarna.

Företaget ska driva två gruvor i Kaunisvaara, dels Tapuli, som alltså redan dragits i gång, dels Sahavaara, där man räknar med produktion från och med 2016.

– Vi har inte alla tillstånd där ännu, men räknar med att de ska vara på plats i slutet av 2013, berättade Anders Antonsson.

Det är dock inte bara i Kaunisvaara Northland Resources vill bedriva gruvbrytning, i finska Hannukainen, bara några mil därifrån, hoppas man på både järn och en del biprodukter (bland annat koppar och guld) och gruvan i Pellivuoma ser man som en resurs som antingen kan öka produktionen eller öka livslängden på de andra gruvorna.

Anders Antonsson väntar sig att kontantflödet ska vara positivt redan efter det andra kvartalet 2013 och ser logistiken som en viktig del om gruvprojektet ska bli framgångsrikt. Tanken är att frakta malmen på lastbil från Kaunisvaara till en omlastningsstation som snabbt byggts upp i Pitkäjärvi. Därifrån ska materialet gå vidare på tåg till Narvik.

Företaget har redan fått tillstånd att lasta 90 ton på sina lastbilar istället för de gängse 60, regeringen har också ställt upp med flera miljarder för att förstärka vägarna och öka kapaciteten på järnvägen.

– Vi känner ett starkt stöd, både från den centrala regeringen och från det lokala samhället, det är därför vi har kommit så långt på bara två år, förklarade Anders Antonsson.

Northland Resources har handlat in både lok och vagnar och man räknar med att det första skeppet - om än inte så stort – ska lägga till i hamnen i Narvik i början av nästa år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078