23948sdkhjf

Förtroendekris för Northland Resources

Northland Resources behövde mer pengar och gick till ägarna. Men planerna på nyemission läcktes, företagets aktie störtdök och nu gör gruvbolaget allt för att få ta på mer pengar.
Northland Resources aktie störtdök nyligen sedan det blivit känt att företaget ville utöka sitt kapital för genom en nyemission.

– När vi fick vetskap om läckaget var det bara att lägga alla korten på bordet, förklarade Jonas Lundström, kommunikatör på Northland Resources på konferensen Framtidens Gruv och Mineral som hölls i Stockholm på tisdagen.

Han fick hastigt och lustigt rycka in för vd Karl-Axel Waplan på konferensen eftersom Northland Resources högsta chef istället skyndsamt tvingats bege sig utomlands för att ragga finansiärer.

Företagsledningen kommer, enligt uppgifter i media, att polisanmäla läckan, men företagets aktie har inte återhämtat sig.

– Det har blivit en förtroendekris, sade Jonas Lundström.

Enligt honom ska företaget nu göra allt för att få tag på pengar.

– Vi ska försöka stärka ägarkapitalet och kommer att nyttja våra obligationslån till ett högre belopp.

Jonas Lundström tecknar bilden av ett företag som lyckats väl med att få igång produktionen, där alla tidplaner har hållits men där faktorer som dollarkurser och malmpriser påverkat de tidigare utfästelserna om lönsamhet.

– Man måste först se vilka produktionsmål som är rimliga och vad vi kan få ut, då, och först då, kan man se på hur finansieringen ska se ut.

Det var för att försöka täcka upp för en lönsamhet som visade sig vara lägre än man tidigare trott som Northland Resources till sist tvingades gå till ägarna för att be om mer pengar, ett faktum som alltså läcktes ut och resulterade i börsfall.

– Nu är vi i ett läge där vi inte vet förrän tidigast den 12 februari hur det kommer att gå för vårt företag, sade Jonas Lundström.

– Till dess kan vi bara gjuta mod i vårt folk och med all kraft försöka hitta intressenter.

Han betonar att förtroendekrisen inte tar ifrån Northland Resourses dess verkliga kärna och uppger att företaget har en fungerande gruvverksamhet och ett logistikpaket som fungerar.

Enligt företaget behöver man dock få in motsvarande 375 miljoner dollar om man ska klara investerings- och driftskostnader för Kaunisvaaraprojektet, logistikkedjan samt den löpande verksamheten, då även inkluderat bland annat Hannukainenprojektet.

– Vi kommer att fortsätta att producera och söka de partnerskap vi behöver, förklarade Jonas Lundström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047