23948sdkhjf

Mycket gjort för lite dollar

Amerikanska fabrikat gynnas i dag av en svagare valuta, samtidigt som kopplingen till kvalitet finns där. Verkstadsföretaget Strömsholmen i Tranås ville ha en smidig kompaktmaskin och slog till på en Mustang. – Trots stor styrka drar den lite bränsle, säger Johann Fogelin, fastighetsskötare.


Tranås. Strömsholmen tillverkar och marknadsför gasfjädrar och gashydrauliska system för pressverktyg och tunga terränggående fordon, varav 95 procent exporteras. Företaget växer och har nyligen utökat med 3 000 kvadratmeter.

För snöröjning, som sköts nattetid, har en maskinentreprenör kontrakterats. Dagtid behövdes en nätt snöröjare med kapacitet för allehanda arbetsuppgifter. Då riktades blicken först fyra mil längre bort mot maskinförsäljaren IH Maskiner i Eksjö och sedan österut mot Mustang från USA. Generalagenten i Sverige erbjuder sju olika modeller, från 1,5 ton till 3,3 ton. De två största i serien, 306:an och 506:an, är försedda med hytt.

Midjestyrning innebär att maskinen har en snäv svängradie och fyrhjulsdrift ökar väggreppet. Små och smidiga midjestyrda maskiner tar nya landvinningar i Sverige, något som också gynnar Mustang.

– Midjestyrda lastmaskiner är populära i Skandinavien och det är förstås positivt för oss, säger Michael S Hansen, vd vid IH Maskiner.

Johann Fogelin fastnade för den rumplösa 306:an, så gott som helt ny frånsett viss demoanvändning.

– Med flera redskap att välja till blev det den arbetskamrat vi behövde för allehanda göromål.

Mängder av uppgifter finns på gården, men skulle Strömsholmen behöva maskinen på mer ojämna ytor så utgör det inget problem.

– En differentialspärr medför att maskinen utan svårighet kan köras i ojämn terräng och ändå känns underlaget jämnt och väggreppet bra, säger Michael S Hansen.

Det har fallit en hel del snö dagtid hittills denna vinter och Mustangen har fyllt en stor lucka av behövd snöröjning.

– Vissa dagar har jag kört hela tiden och kunnat konstatera att trots detta är bränsleåtgången blygsam. Det är en stor fördel med små maskiner i synnerhet när dieselpriset är högt, säger Johann Fogelin som efter alla timmar bakom spakarna erfar att maskinen att stark även på en låg växel.

Sträng kyla slog till i slutet av januari, men tillfredsställande uppvärmning i hytten gör ändå arbetsmiljön behaglig.

– Så det är riktigt hemtrevligt, säger Johann Fogelin.

Vid maskinköpet handlades även flera redskap in, förutom skopan, vikplog, sopaggregat, sandaggregat, grusaggregat och pallgaffel. Johann Fogelin är nöjd med lösningen att alla redskap kopplas fram, även sopvalsen.

– Därmed slipper jag vända på huvudet för att kolla att allt går rätt till.

– Ibland blir det också en och annan pall och då kommer pallgaffeln väl till pass.

Leverantörens geografiska position bara en halvtimmes bilfärd längre bort känns betryggande.

– Närhet är alltid positivt, det kan vara något man kommer på som behövs eller annat som dyker upp, då är det inte svårt at svänga över, säger Johann Fogelin.

Inte för att kompaktlastaren behövt någon akut insats under det gångna året.

– Nej, den har tickat på utan några problem, säger Johann Fogelin.

Michael S Hansen är son till Ib Hansen, vd för det danska moderbolaget som startade för nästan 20 år sedan. Svenska bolaget startade 2008.

– Det är en styrka med två bolag, vi är en extra resurs för varandra, har inte den ena, har den andra det.

Om han ska beskriva typiskt amerikanskt så handlar det om överdimensionerade maskiner.

– Maskinerna är tlllverkade i kraftigt material och man får mycket stål för pengarna, vilket borgar för stryktålighet, säger Michael S Hansen.

På mässor brukar småtjejer flockas kring maskinen. Även om teknikintresset ökar i målgruppen så tippar han att det stora intresset främst beror på logotypen i form av en häst. Alla IH:s maskiner anländer till lagret i Hamburg, därifrån blir transporten inte lång till Danmark eller Sverige. Enligt IH Maskiner säljer företaget i Sverige cirka 150 Mustang kompaktmaskiner om året, varav 90 procent är nya. Främst finns maskinerna i Småland och södra Skåne även om återförsäljarnätet är utbyggt i hela Sverige.

– Vi har tolv serviceställen i Sverige, säger Michael S Hansen.

Kompaktmaskiner från USA får draghjälp av valutan. Dollarns värde sjunker stadigt i förhållande till kronan. För två år sedan stod dollarn i 7,50 svenska kronor och i slutet av januari i år i 6,50 kronor. För oss svenskar är en annan amerikansk kompaktmaskin mer känd och det är Bobcat, framfödd inte långt från Mustangs vagga. Ett känt fenomen är att det ibland bildas kluster, företag inom samma eller liknande bransch belägna inom samma regionala område. I norra Italien finns exempelvis en rad tillverkare av verktygsmaskiner.

Mustang är en kompaktmaskin från samma område som Bobcat. Tillverkningen av Bobcats startade i amerikanska North Dakota och tillverkningen av Mustang i South Dakota, två stater i en region som kallas den Övre Mellanvästern. Bobcat introducerades 1954 då en norskättling byggde den första kompaktlastaren för användning. Känd under de första åren som Owatonna Manufacturing Company lanserade Mustang sin första kompaktlastare 1965. I dag har Mustang två fabriker som tillverkar maskiner belägna i Madison och Yankton i South Dakota. I utbudet ingår minilastare, grävmaskiner och teleskoplastare.

TEXT & FOTO: MONICA ALMGREN

1.

Allt fler industriföretag satsar liksom Strömsholmen på en egen servicemaskin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062