23948sdkhjf

Teknik från de stora stärker de små

Med teknik och erfarenhet hämtad från de större modellerna lovar Bobcat stora förbättringar i såväl produktivitet som förarkomfort i den nya 500-serien skidsteers som omfattar sex modeller – fem på hjul och en på band.


Jämfört med motsvarande storlekar – 2,6-3,6 ton – i den gamla S-serien och bandlastaren T190 utlovas bättre förarmiljö, smidigare manövrering, enklare service och rejält förbättrad prestanda som bland annat ska ge ökad lyftkapacitet, kortare cykeltider, högre bryt- och dragkraft, förbättrad hydraulik och bättre tillförlitlighet.

Liksom i de större lastarna har hytten en långt framskjuten placering som tillsammans med större fönster ska ge bättre sikt i alla riktningar, även uppåt. Till det kommer en väsentligt förbättrad arbetsbelysning.

Genom att sänka dörrens nedre kant har själva öppningen kunnat förstoras med 40 procent, vilket underlättar in- och ursteg väsentligt. Samtidigt innebär förändringen att hytten kunnat göras högre utan att totalhöjden överskrider två meter.

Tillverkaren lovar dessutom en bullerdämpning på 5 dBA i hytten, vilket i praktiken betyder en halvering av ljudnivån. Den inställbara, fjädrande stolen bidrar till att lyfta arbetsmiljön.

För maskinens manövrering finns tre valmöjligheter:

Standardutrustningen är hydrauliska fotpedaler som styr lyft och tilt genom mekanisk koppling.

Styrsystemet ACS ger föraren möjlighet att växla mellan en handkontroll och fotreglage för lyft och tilt. Valet görs enkelt med hjälp av en brytare på instrumentbrädan.

Selectable Joystick Controls (SJC) är fingertoppskontrollerade manöverspakar som följer stolens rörelser, vilket minskar armrörelserna en hel del. Spakarna kan justeras framåt och bakåt för att förbättra förarergonomin ytterligare. Enligt tillverkaren är det den kontrollösning som efterfrågas mest för närvarande.

Radio och ett tolv volts eluttag för exempelvis laddning av mobiltelefoner finns i hytten liksom mugghållare, förvaringsutrymmen och en fem tums LCD-skärm som bland annat informerar föraren om relevanta maskindata. Systemet fungerar också som stöldskydd och eliminerar behovet av startnyckel.

De nyutvecklade vertikala lyftarmar som används i S530, S570, S590 och T590 utlovas lyfta tyngre laster högre. För att minska risken för skador i hydrauliksystemet utnyttjas lastaggregatet som skydd för slangarna. Färre anslutningar och ökat användande av raka kopplingar minskar risken för läckage. Detta trots att 500-serien kännetecknas av högre flöde och tryck än föregångarna för att kunna förse de redskap som används med mer kraft.

Den stora bakluckan underlättar service, liksom lättillgängliga luftfilter och en tvärmonterad motor. Kylsystemet har omarbetats för att förenkla rengöring.

Viktiga hydraulikkomponenter nås enkelt genom att fälla upp hytten. Den nya, effektivare filtreringen ska nu klara att ta hand om partiklar i storlek ner till tio mikron, jämfört med föregångarnas 90 mikron.

Samtliga hjulburna nykomlingar i 500-serien erbjuder två hastigheter – 11,8 k /t på lågväxel och 17,3 km/t på hög.

De hjulburna modellerna tillverkas vid Bobcats fabrik i Dobris i Tjeckien, medan bandlastaren tillverkas på huvudfabriken i Gwinner, North Dakota i USA.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.084