23948sdkhjf

Atlas Copco säljer som aldrig förr

2012 blev ett rekordår för Atlas Copco. Såväl orderingång som intäkter passerade 90 miljarder kronor, vilket i båda fallen beskrivs som de hittills högsta för ett kalenderår. På kort sikt förutspås dock en något minskad efterfrågan.


– Ett bra kvartal avslutade ett rekordår. Vi fortsätter att utvecklas väl trots varierande marknadsförhållanden. Osäkerheten är fortfarande stor och ytterligare kapacitetsjusteringar kan bli nödvändiga. Samtidigt kommer vi att fortsätta investera på många områden för att säkerställa hållbar lönsam tillväxt även i framtiden, säger Atlas Copcos vd och koncernchef Ronnie Leten.

Fjärde kvartalets intäkter ökade fyra procent organiskt jämfört med föregående år till 22 748 (22 290) miljoner kronor samtidigt som rörelseresultatet ökade till 4 687 (4 596) miljoner kronor.

Jämfört med de närmast föregående kvartalen minskade efterfrågan på utrustning något, medan efterfrågan på service låg kvar på en god nivå.
En för företaget glädjande utveckling är att orderingången på utrustning för bygg och anläggning ökade under kvartalet.

Fortfarande är Europa den marknad som väger tyngst för Atlas Copco. Den skakiga ekonomiska verkligheten i Sydeuropa har förstås satt sina spår och även Ryssland beskrivs som en trög marknad. Däremot har efterfrågan varit stark i bland annat Storbritannien och Tyskland, vilket gör att orderingången faktiskt var högre under sista kvartalet än kvartalet innan. Däremot var den lägre än under samma period året innan.

Det ekonomiska utfallet är generellt något splittrat, med stora skillnader mellan marknader och verksamhetsgrenar. Sydamerika har utvecklats väl, men även Nordamerika har klarat sig skapligt. I Asien har tendensen varit positiv i Sydkorea, Indien och de sydöstra delarna medan starka ekonomier som Kina och Japan tappat. En tydlig generell trend är dock ökad efterfrågan på service och reservdelar.

Motsatt utveckling kännetecknar gruvindustrin som efter en långvarig positiv tendens nu hamnat lite i bakvatten med vikande efterfrågan – om än från en hög nivå. En åtgärd för att möta svagare efterfrågan på gruv- och bergbrytningsutrustning är att 135 anställda i Örebro sades upp i början på året.

Strategiskt viktiga händelser under slutet av 2012 var exempelvis att förvärvet av New Tech Drilling Products, LLC slutfördes. Företaget, med 20 anställda utvecklar och tillverkar borrkronor för gruv-, olje- och gasborrning och redovisade motsvarande 45 miljoner kronor i intäkter under 2011.

I december tecknades också ett avtal om att förvärva schweiziska Meyco Equipment, som tillverkar utrustning för applicering av sprutbetong. Bolaget har cirka 40 anställda och hade 2011 intäkter på omkring 175 miljoner kronor. Affären förväntas slutföras under årets första kvartal.

Företaget har också tagit fram en knippe nyheter för att stärka affärsområdet bygg- och anläggningsteknik ytterligare. Däribland kan nämnas en serie enkla hydraulhammare för den kinesiska marknaden, två stora högtryckskompressorer för borrningstillämpningar och en lättservad vält där mycket kraft lagts på förarens arbetsmiljö.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08