23948sdkhjf

Sandvik förbereder fortsatt svag efterfrågan

Trots att efterfrågan från gruvindustrin vek rejält under förra årets avslutande kvartal, ökade såväl rörelseresultat som fakturering kraftigt för Sandvik Mining för helåret. Affärsområdet Construction hamnade betydligt närmare 2011 års siffror.
Förra året kunde Sandvik fira sin 150-årsdag, men året blev kanske inte vad företagsledningen hoppats på som jubileumspresent. Försäljningen under det avslutande halvåret klingade till stor del i moll. Det blev en rejäl dipp i orderingången som även slog hårt mot företagets gruvinriktade verksamhet.

Under kvartalet minskade orderingången med fem procent, men med stöd av en stark orderbok ökade ändå faktureringen med tio procent. Uppfattningen är att den vikande efterfrågan kommer att hålla i sig ett tag till, vilket bland annat mötts med hjälp av betydande lagerminskningar i takt med att den tidigare riktigt starka marknadssituationen blivit betydligt mer utmanande.

Även för gruvverksamheten är dock situationen splittrad. I Afrika var aktiviteten fortsatt hög, mycket tack vare höga guldpriser. Däremot noterades exempelvis kraftigt minskad efterfrågan från Kinas och Australiens kol- och järnmalmsgruvor.

Sett till produkterna beskrivs efterfrågan på bergborrverktyg, reservdelar och service som stabil medan ny utrustning och gruvsystem var betydligt mindre eftertraktade.

Sammantaget under året redovisar företaget en 17-procentig faktureringsökning för affärsområdet Mining till närmare 38 miljarder kronor och ett rörelseresultat som ökade 16 procent till strax över sex miljarder kronor. För det avslutande kvartalet ökade faktureringen med tio procent till 9,8 miljarder kronor, medan rörelseresultatet minskade med en procent till 1,2 miljarder kronor.

För Construction-verksamheten konstateras att aktivitetsnivån är låg över hela världen. Svaga nationella ekonomier i Sydeuropa, finanspolitisk oro i Nordamerika och senareläggning av stora projekt i Kina bidrog märkbart till vikande efterfrågan. Precis som på gruvsidan rullar dock efterfrågan på verktyg, förbrukningsvaror och service på rätt bra medan intresset för nya maskiner är svalare.

För att inte riskera att stå med för stora lager har produktionstakten reducerats och vd Olof Faxander är förhållandevis tillfreds med de åtgärder som vidtagits inom affärsområdet.

– Jag är mycket nöjd med resultatet av förbättringsprogrammen, säger Olof Faxander.

Beskrivet i siffror innebär det att förlusten för Construction på drygt en kvarts miljard kronor under det sista kvartalet 2011 vänts till ett positivt rörelseresultat på 83 miljoner kronor för sista kvartalet 2012. För helåret förbättrades rörelseresultatet från 58 miljoner kronor 2011 till 748 miljoner kronor 2012.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078