23948sdkhjf

Hövding kräver järnväg

Norrbottens landshövding Sven-Erik Österberg anser att gruvindustrin är oerhört viktig för tillväxten men att man inte får blunda för problemen. Dessutom krävs bättre infrastruktur. – Norrbotniabanan måste byggas.


Sven-Erik Österberg, före detta socialdemokratiskt statsråd, relativt nybliven landshövding i Norrbottens län och för tillfället också ordförande i Barentsregionen, underströk gruvindustrins betydelse för den ekonomiska utvecklingen, inte bara i de glödheta gruvlänen i norr utan för hela landet, när han inledningstalade på konferensen Framtidens Gruv- och Mineralindustri, som hölls i Stockholm i januari.

– Norrbotten och Västerbotten är Sveriges största gruvregion, det skapar både möjligheter och utmaningar.

De gamla och nya gruvorna ger nya jobb och nya affärsmetoder, både kring själva orten och i hela regionen. Men visst finns det problem som måste lösas.

– Utvecklingen är positiv, givet att vi hanterar utmaningarna. Det finns problem i gruvornas spår.

Det kan handla om individer som förlorar mark när gruvorna ska anläggas, boende som mister sina hem, naturvärden som går förlorade med mera.

– Det gäller att ha fokus på lösningarna, förklarade Sven Erik Österberg som också berättade att Norrbotten och Västerbotten därför tar fram en egen, regional mineralstrategi som, i samklang med den nationella strategin, ska ha fokus på till exempel samhällsutveckling, företagsutveckling, långsiktigt hållbara samhällen och hur man säkrar att Sverige ligger i täten när det gäller forskning.

– Vi har inte alla svar ännu, men vi måste ta hand om frågan och det sker bäst i dialog med samhället.

Att värna om naturen och de unika kulturvärden som finns i regionen kräver också en insats. Andra orosmoln är hur man ska tackla bristen på kompetent arbetskraft, hur man minskar risken för ”fly in- fly out”- samhällen där skatteintäkterna och därmed samhällsservicen minskar samtidigt som gruvan blomstrar, samt hur man tillgodoser behovet av bostäder.

– Allt kan inte heller stå och falla med gruvan, det måste också finnas ett fokus på alternativa näringar.

Sven Erik Österberg betonar också vikten av en fungerande infrastruktur.

– Norrbotniabanan måste byggas, inte bara för gruvindustrins skull, inskärpte Sven Erik Österberg som också ser E10 till Kiruna som en viktig pulsåder som måste förbättras.

– Norrbotten gränsar till två länder och potentialen för fortsatt tillväxt är god.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078