23948sdkhjf

Volvo satsar hårdare på rivning

En halvtimme ska räcka för att förvandla Volvos senaste generation höjdrivare till standardmaskin – och vice versa. Därutöver utlovas ökad säkerhet, bättre förarmiljö, ökad produktivitet och bättre bränsleekonomi.


När Volvo nu släpper fram den nya generationen av grävmaskiner anpassade för rivningsarbeten är enkelhet för kunden ett av många ledord. Redan i fabrik görs alla nödvändiga förändringar som behövs.

Så länge slutanvändaren inte har några väldigt ovanliga önskemål görs allt färdigt i fabrik. Maskinerna kommer färdiga för Skandinavien utrustade enligt de speciella tillbehörspaket som tagits fram för rivning, är budskapet.

Bland annat finns extraskydd för brytkolv och slangdragningar på stickan, svängkransen och naturligtvis för hytten. Luckorna är förstärkta och dessutom finns rejäla dammskydd för både motor och förarplats på grund av den miljö som grävarna är avsedda för. Föraren ska också kunna räkna med en lägre ljudnivå i hytten jämfört med föregångarna.

Nykomlingarna lanseras i april på Bauma i München då det blir premiärvisning för tre modeller med arbetsvikt från 49 till 89 ton och med räckvidd på 21, 27 och 32 meter.

En grundtanke är att den rivningsanpassade extrautrustningen dels ska vara komplett, beställaren ska inte behöva fundera på om något saknas vid den traditionella efterbeställningen, dels ska ingenting behöva svetsas fast. Allt bultas, vilket underlättar om någon komponent behöver bytas ut.

Underredet är hydrauliskt breddbart för att snabbt kunna anpassas till såväl arbetets behov av stabilitet som önskemålet om begränsad bredd under transporterna.

För att öka säkerheten finns ett övervakningssystem som känner av om maskinen överbelastas på något sätt. Oavsett om det handlar om överlast eller riskabla vinklar eller lutningar larmas föraren med ljudsignal och visuellt.

Tillverkaren lovar en maskingeneration som är starkare, snabbare och mer produktiv än sina föregångare. Delvis har det att göra med de nya motorerna som beskrivs som starkare och mindre miljöbelastande än tidigare, delvis beror det på hydrauliken där både tryck och flöde förbättrats. Sammantaget innebär det, enligt tillverkaren, att praktiskt taget alla maskinrörelser blivit snabbare och mer precisa.

Förarens arbete förenklas också av de hydrauliska snabbkopplingarna och av att hytten kan tiltas 30 grader för att underlätta vid rivning på hög höjd.

För den som vill spana in rivningskittet innan Bauma slår upp portarna har en demomaskin just anlänt till Volvo i Eskilstuna. Det rör sig visserligen om en standardmaskin, men tanken är att förse den med en hydraulisk snabbkoppling från Oil Quick och kunna använda en del rivningsredskap. Det finns också en förhoppning om att få hem 61-tonnaren efter Bauma – förutsatt att den inte hinner säljas.

En tanke är också att, med hjälp av en koreansk tillverkare, satsa hårdare på redskap med det egna varumärket – även i Sverige. Det kommer exempelvis att handla om hammare och crushers, men också enklare redskap som skopor. Inte minst kan det bli spännande att se vad som händer på hammarsidan eftersom Swecon sedan länge jobbar med Soosan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062