23948sdkhjf

Riv och slit på hög nivå

Snabbare, mer produktiv och dessutom med minskad bränsleförbrukning. Det är Hitachis löfte till de som köper företagets nya 63 tons grävare ZX470LCH-5 i rivningsutförande. Vässad hydraulik samt effektivare och säkrare snabbkopplingar anges som tungt vägande i förbättringsarbetet.


Inte minst från Europa skärps kraven på de maskiner som används vid rivningsarbeten. Produktivitet, bränsleförbrukning och säkerhet är tre faktorer som alltid värderas högt och som kunderna oftast är beredda att betala en slant extra för.

Hitachis senaste tillskott bland rivningsmaskinerna är ZX470LCH-5 som kommer att presenteras för den europeiska marknaden under Münchenmässan Bauma i april. Här har tillverkaren, efter långvariga kontakter med användarna, bland annat tittat lite extra på hytten, snabbfästena, hydrauliken, livslängden och bränsleförbrukningen.

Hytten lever förstås upp till FOPS-kraven – Falling Object Protective Standard – och är försedd med rejäla extra skydd mot fallande föremål på både tak och framruta. För att underlätta rengöring av de stora glasrutorna, med få karmar för att ge bästa möjliga sikt, är det främre skyddet placerat på ett väl tilltaget avstånd från glaset medan takskyddet kan vikas upp.

Ramen är förstärkt för att tåla tungt arbete och hårda stötar samtidigt som känsliga komponenter gömts bakom kraftiga skydd.

Hytten kan tiltas 30 grader, vilket inte minst är betydelsefullt när föraren manövrerar maskinen vid arbete på hög höjd.

Maskinen, som har en högsta arbetshöjd på 14,6 meter och horisontell räckvidd på 12,7 meter, har ett inbyggt säkerhetssystem som varnar föraren både visuellt och med ljudsignaler om maskinen exempelvis hamnar för nära arbetsområdets ytterkant eller om maskinen utsätts för belastningar som kan resultera i att den riskerar att välta.

Företaget lyfter också fram sin hydrauliska snabbkoppling där både Oil Quick och Kiesel varit med på tåget. Bland annat betonas att snabbkopplingarna är utrustade med sensorer som ska säkerställa att kopplingens lås verkligen greppar i verktygen ordentligt och därmed eliminera risken för exempelvis tappade skopor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079