23948sdkhjf

Stark avslutning gav NCC ett bra år

– Jag är mycket nöjd med att vårt resultat i fjärde kvartalet överträffar föregående års. Och då var fjärde kvartalet 2011 ett av de bästa kvartalen någonsin för NCC. Samtliga affärsområden levererar ett resultat som är i nivå med eller bättre än föregående år, säger NCC:s vd och koncernchef Peter Wågström


Det är en i många avseenden nöjd koncernchef som presenterar NCC:s resultat för 2012. Orderingången för 2012 blev lite lägre än under föregående år, men i övrigt visar siffrorna ökningar med avseende på såväl nettoomsättning som rörelseresultat. Och om det finns någon oro för framtiden döljs den väl.

– Jag bedömer att inledningen på 2013 blir svag på den nordiska byggmarknaden, men att bygginvesteringarna för helåret kommer att vara i nivå med 2012 eller öka något. Jag känner tillförsikt inför 2013, även om marknadsutsikterna sammantaget inte är de bästa. Vi har en bra position på marknaden, en välfylld orderbok och en bra balans i verksamheten, säger Peter Wågström.

För Constructionverksamheten måste den minskade orderingången under 2012 ses mot bakgrunden att jämförelseåret 2011 är det bästa i företagets historia. Nedgångar redovisas i framför allt Sverige, men även i Danmark och Finland. Däremot redovisas en kraftig uppgång i Norge. Företagets bedömning är att den tendensen kvarstår under 2013 med Norge som den marknad som utvecklas mest positivt.

För NCC Roads ligger flertalet ekonomiska parametrar för helåret i nivå med 2011, men generellt noteras en viss minskning av efterfrågan på stenmaterial och asfalt. Inte minst innebar den tidiga vintern att beläggningssäsongen tog slut lite tidigare än vanligt, vilket innebar en förhållandevis kraftigt minskad orderingång i det avslutande kvartalet jämfört med samma period 2011.

Förväntningarna på 2013 är dock även här relativt höga.

– För 2013 förväntas efterfrågan på asfalt vara i nivå med 2012 medan efterfrågan på stenmaterial väntas minska något, säger Peter Wågström.

Det kan dock vägas upp av så kallad vägservice som dels är relativt okänslig för konjunkturer och dels förväntas växa en del i takt med att allt fler offentliga kontrakt konkurrensutsätts.

Företagsledningen har inte sett någon anledning att ändra på den strategi som tidigare lagts fram för åren 2012-2015. Enligt planen ska företaget växa med lönsamhet och vara en av de tre främsta aktörerna med avseende på såväl lönsamhet som volym på de marknader där företaget är verksamt. De tre marknader och områden som prioriteras är: tillväxt i Norge inom alla affärsområden, etablering på anläggningsmarknaden i Finland och expansion av bostadsutvecklingsaffären på samtliga marknader.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093