23948sdkhjf

Moln med guldkant

Många globalt verksamma företagare betraktar oss här uppe i högan Nord som det undantag som bekräftar regeln att europeisk ekonomi just nu är påfallande skakig.
Vad då kris? Dagligen skriker braskande tidningsrubriker ut hotfulla budskap om bland annat neddragningar, penningbrist, arbetslöshet och kommande svåra tider. Mot den bakgrunden var det oerhört stimulerande att få en möjlighet att träffa representanter för närmare 50 internationellt verkande maskintillverkare som ger en till stora delar helt annan – betydligt ljusare – bild av verkligheten.

Visst är det skakigt i södra Europa, visst har det blivit ett hack i den stigande kurva som visar utvecklingen i Kina och visst går återhämtningen i Nordamerika något långsammare än vad många hoppats på.

Det är ingen tvekan om att det blev en rejäl marknadsnedgång i slutet av förr året. Detta till trots var det en närmast enig samling företagare som var mycket nöjda med förra året och som i de flesta fall såg fram mot ett ännu bättre 2013. Det gällde även bland företag som aldrig visat högre försäljningssiffror eller resultat än förra året.

Även om samtliga lade in en brasklapp om att framtiden är synnerligen oviss och därmed svårbedömd, var den allmänna bilden att nedgången är minst sagt tillfällig och att efterfrågan kommer att sätta fart igen redan i år. En hel del företag redovisade till och med att uppgångarna redan påbörjats.

En skillnad mot tidigare är att industriföretagen i dag har en betydligt kortare startsträcka när det gäller åtgärder som anpassar verksamheten till rådande konjunktur. Neddragningar kan kortsiktigt slå hårt mot sysselsättningen, men det sker i allmänhet med förhoppning om att det ska finnas arbetskraft ledig när kurvorna pekar uppåt igen.

Ytterligare ett mått på maskintillverkarnas dagsform är det utvecklingsarbete som bedrivs och de nya produkter som släpps ut på marknaden. Om ett par månader slår Bauma upp portarna till världens största maskinutställning i München. Senast det begav sig för tre år sedan förstördes folkfesten till stor del av den isländska vulkanaska som effektivt satte stopp för flygtrafiken över Europa och därmed omöjliggjorde för mängder av besökare, men även utställare, att ta sig till mässan.

Förhoppningsvis klarar vi oss utan naturkatastrofer den här gången. Företagens konstruktionsavdelningar har varit flitiga och det kommer att visas mycket nytt som förhoppningsvis letar sig vidare till Sverige till vårens Maskinexpo och Leveranstidningen Entreprenads egen mässa Entreprenadexpo på Ring Knutstorp 12-14 september.

Om företagens förutsägelser stämmer kommer hösten att bli ovanligt ljus i år. Under våren kommer marknaden att överösas med mängder av nya maskiner som är mer produktiva, mindre miljöbelastande och bättre rent ergonomiskt än sina föregångare. Detta ska så kopplas till en global uppryckning som senast under hösten ökar efterfrågan på produkter, ökar sysselsättningen och sätter rejäl fart på tillväxten. Till dess kan vi dessutom glädja oss åt att många globalt verksamma företagare betraktar oss här uppe i högan Nord som det undantag som bekräftar regeln att europeisk ekonomi just nu är påfallande skakig.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066