23948sdkhjf

Lättviktare med svart målsättning

2012 blev ett bra år för Mählers som kammade hem några stora avtal med större entreprenörer. Och optimismen är stor inför 2013 med ett uppgraderat produktutbud, vilket dessutom sammanfaller med att återkommande snöstörningar ökar kraven på effektiv snöröjning.


Hösten blev även lyckad för det norska entreprenadföretaget Mesta Drift som kom igång med tio driftkontrakt, varav ett i Sverige. Med nya kontrakt värda tillsammans motsvarande närmare två miljarder svenska kronor krävdes en hel del nytt i maskinparken.

Lite av ”lill-bingo” blev det för Volvo som fick leverera 18 lastbilar, fem väghyvlar och fem hjulgrävare. Falköping och Epoke fick del av kakan i form av sammanlagt 29 fordon för höghastighetsspridning av bland annat saltlake. Även i Rossön jublades det i och med att Mählers tog hem merparten av de 55 plogar av olika slag som beställdes.

– 2012 blev ett bra år för oss med flera stora leveranser. Utöver storordern till Mesta tog vi hem tvååriga avtal med Peab om frontplogar och NCC om sidovingar, säger Mählers försäljningschef Anki Abbing.

Lite av huvudnummer i montern på Nordic Way var Flexiway, en lätt diagonalplog framtagen till den nuvarande vintersäsongen med lösningar som, enligt Anki Abbing, skapar en flexibilitet utöver det vanliga.

Dit hör upphängningen i två teleskoparmar som gör att plogen kan sidoförskjutas 45 centimeter i båda riktningarna. Det kombineras med säkerhetsskär som utlovas klara fem centimeter höga hinder i 40 kilometer i timmen. Därmed blir det enkelt att utföra arbetet även i anslutning till alla de trafikhinder som kan finnas på moderna vägar.

Skärtrycket kan ställas om hydrauliskt från hytten, vilket gör att plogen kan användas till såväl isrivning som plogning med svarta vägar som slutresultat. Den variabla kasthöjden och en led på mitten gör den mer följsam vid körning på en bomberad väg som är högre på mitten.

– Dessutom alstrar den väldigt lite vibrationer och ljud samtidigt som den plogar effektivt i både låga och höga farter, lovar Anki Abbing.

På plats i Östersund fanns också företagets nya snölastare som gavs tillfälle att flytta åtskilliga kubikmeter snömassor från närmaste gata. Enligt tillverkaren klarar maskinen på 3,5 ton och med en steg 3B-anpassad Mercedesmotor på 150 kW att fylla ett lastbilsflak på 25 kubikmeter på mindre än en minut.

Den robusta konstruktionen baseras på den beprövade Arbrå/Mählerslungans konstruktion med egen drivmotor och transmission med centrifugalkoppling. Rotorn matar in snön och slungar ut den i ett enda steg och ska, enligt tillverkaren, inte ha några problem, ens med hårt packad snö och is.

Individuella brytbultar på de snedställda vingarna ska öka säkerheten. Hydrauliskt fällbar lastarm underlättar transportkörning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078