23948sdkhjf

Enklare plogmanövrering gav innovationspris

Ett dubbelverkande parallellogram som utlovas göra Meirens kommande generation diagonalplogar betydligt lättare att manövrera både i sida och höjd tilldelades det innovationsspris som delades ut på Östersundsmässan Nordic Way.


Den svenska lanseringen av estniska Meirens snöplogar gjordes på Nordic Way för fyra år sedan. Sverige utvecklades snabbt till en av företagets viktigaste marknader, i synnerhet togs landsvägsplogarna emot väl.

– Det blev en nedgång under 2012, men redan i år räknar vi med att sälja mer än under 2011, säger företagets exportchef Viljar Hiienomm.

Ett grundkoncept i Meirens filosofi är att arbeta med konstruktionslösningar som håller totalvikten nere, oavsett om det handlar om plogar för stadsmiljöer eller för landsvägar.

På årets Nordic Way uppmärksammades företaget speciellt för prototypen till en diagonalplog. MSPN4604H, som nu testas i Sverige, ska vara helt färdig för visning i maj och kunna levereras i tid för nästa säsong.

Nykomlingen tilldelades mässans innovationspris för det dubbelverkande parallellogram som både ökar förarens möjligheter att manövrera plogen och dessutom utlovas lämna en väl rengjord väg efter sig. I kombination med en sidovinge ska ekipaget klara 8,2 meters bredd i ett svep.

Viljar Hiienomm lyfter bland annat fram möjligheterna till sidoförskjutning och att skärhållarsektionen kan vika sig bakåt för att lättare ta sig över låga hinder.

Enligt Viljar Hiienomm ska den nya plogen dessutom kombinera god förmåga att flytta snön bort från vägarna med förhållandevis litet slitage på såväl blad som trafiklinjemarkeringar och vägens yta.

– Det vi kunnat se så här långt är att plogen drar mindre bränsle och att den är så effektiv i plogningen att användaren även kan minska den mängd salt som används, säger Viljar Hiienomm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063