23948sdkhjf

Smidig mångsysslare

Oavsett om det handlar om att lossa lastbilar, röja snö eller klippa stora eller små gräsytor kan den Irlandstillverkade multifunktionsmaskinen Multihog vara ett alternativ.


Multihog kan ta laster på upp till tre ton. Den är registrerad som traktor, godkänd för 40 km/tim och kan förses med hydrauliskt drivna redskap via droppfria uttag både fram och bak.

Maskinen är utrustad med ett hydraulsystem, uppbyggt med två kretsar. En lastkännande krets för drivning med flödet 120 l/min och den andra för manövrering via joystick med 30 l/min. I båda kretsarna är trycket 220 bar. Som option erbjuds även 350 bars tryck.

– Många företag utgår från att man måste ha ett lastaggregat på en multifunktionsmaskin. På Multihog sitter redskapsfästena direkt på chassit. Det betyder att föraren kommer betydligt närmare redskapet och kan arbeta med större noggrannhet, säger Yngve Åkesson hos Swedmog i Mönsterås som har den svenska generalagenturen.

Inte minst uppskattar Yngve Åkesson möjligheten att kombinera redskap fram och bak.
– Man kan ha snöplog eller snöslunga fram, och samtidigt salt eller sandspridare bak.
Men redskapsfloran är betydligt större än så och omfattar bland annat kombinerad sopvals med snöplog, häckklippare, vägmarkeringsborttagare, flistugg, stubbfräs och tiltbar planeringsskopa. Det finns också ett snabbkopplat gaffelstativ som förvandlar fordonet till en midjestyrd gaffeltruck med fyrhjulsdrift.

Yngve Åkesson lyfter dessutom fram en asfaltsfräs som skär rent runt och i upp till 40 centimeter breda asfalthål med upp till 12,5 centimeters djup.

Drivkälla är en Yanmardiesel på 87,5 hästkrafter som förmedlar kraften till fyra hydrostatmotorer – en i varje hjul. Därmed behövs ingen kardanaxel som begränsar vändförmågan. Just manöverförmågan är av stor betydelse för den drygt tre ton tunga maskinen som inte är längre än 3,4 meter och som anges ha en vändradie på bara tre meter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.069