23948sdkhjf

Hårdare konkurrens inom maskinstyrning

Tillgången på utrustning för bland annat maskinstyrning breddas i Sverige i och med att tyska Moba Mobile Automation köper en minoritetsandel i Novatron MCS AB. Bland annat kommer Novatron att saluföra Mobas produkter i Sverige.


Novatron bildades i Finland 1991 och erbjuder i dag främst grävsystem, inklusive nödvändiga programvaror och kringtjänster.

– Första februari förvärvades 49 procent av aktierna i koncernens svenska bolag Novatron MCS AB av Moba, vilket förstärker vårt produktutbud avsevärt. Vi får tillgång till samtliga produkter som saluförs av vår nya minoritetsägare. Bland annat tillförs styrsystem till hyvlar, bandschaktare, borriggar och packmaskiner, säger Michael Örnfjärd, vd för Novatron MCS AB.

Enligt Novatrons styrelseordförande Jukka Tervahauta är Sverige den största marknaden för maskinstyrning i Europa.

– Vår potential i Sverige är enorm och Mobas stöd och kunskap om maskinstyrning ger oss extra kraft att konkurrera på den svenska marknaden, säger Jukka Tervehauta.

David Shelstad, vice vd för försäljning och marknadsföring på Moba Mobile Automation, räknar med stora positiva synergieffekter genom förvärvet och ser partnerskapet som en logisk fortsättning på företagets diversiering till mer maskinkontrollaffärer. Genom Novatron får det tyska företaget helt enkelt ett väletablerat kontaktnät på en attraktiv marknad samtidigt som företagets ekonomiska styrka underlättar ytterligare expansion i Sverige.

– Nu kan vi växa betydligt snabbare än vad vi tidigare planerat. I dag har vi egna etableringar i Sundsvall, Göteborg och Stockholm med servicen fördelad på dels eget folk och dels på avtalspartners. Vi kan inte växa överallt på en gång. Till att börja med kommer vi att försöka stärka i södra Sverige. Sedan jobbar vi oss norrut. Det är svårare i norr med långa avstånd och väldigt hård konkurrens från etablerade aktörer, säger Michael Örnfjärd.

– De svenska maskinförarna ligger långt fram i utvecklingen med mycket avancerad teknik i sina maskiner och mycket erfarenhet av bland annat maskinstyrning. Det bidrar till att våra nya ägare också ser oss som ett utvecklingsbolag som kan tillföra en hel del värdefull kunskap.

– Jag ser inga risker med att vi nu börjar jobba med betydligt fler produkter än tidigare. Vi har sålt ett par system från Moba tidigare och företaget har ställt upp väldigt bra både i samband med att utrustningen installerats i maskinerna och med support. En stor del av supporten kan till och med göras på distans, vilket underlättar för alla parter.

Moba grundades 1972 av Paul Harms som en ingenjörsbyrå i Steinbach nära Limburg i Tyskland. I dag erbjuder företaget bland annat sensorteknik, mät- och styrteknik samt identifieringssystem för exempelvis entreprenadmaskiner, kranar, arbetsplattformar och jordbruksmaskiner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095