23948sdkhjf

Medvind för vindbranschen

Lågkonjunkturen skrämmer inte branschorganisationen Svensk Vindenergi som tror att vindkraften kommer att öka under 2013 och till och med klå rekordåret 2012.


Svensk Vindenergi ser ingen anledning till att utvecklingen i deras bransch ska gå annat än framåt, man konstaterar att investeringsbeslut redan fattats gällande 345 nya vindkraftverk med beräknad driftstart 2013, att det dessutom finns ett antal projekt som redan fått tillstånd eller är under prövning, projekt som även de kan komma igång under 2013.

Organisationen spår därför i sin nya prognos att årsproduktionen kommer att öka med 36 procent till 9,7 TWh el under 2013, detta trots att man betecknar fjolåret som ett ”rekordår” för vindkraften med totalt 846 MW installerad effekt, en volym som uppges motsvara 12 miljarder kronor i investeringar.

– Den ökade orderingången visar att det fortfarande tas investeringsbeslut trots långkonjunktur, låga priser på el och elcertifikat. En viktig förklaring är att vindkraften har blivit billigare och att man ser det som en långsiktig investering, säger Mattias Wondollek, Svensk Vindenergi, i ett pressmeddelande.

Med alla vindprojekt i ryggen tror organisationen att det är möjligt att uppnå målet 30 TWh vindkraft år 2020 med enbart de projekt som redan fått tillstånd. Det finns dock andra flaskhalsar, till exempel kapaciteten i elnätet och elcertifikatsystemet.

– Sverige står inför ett viktigt vägval då det kommer behövas stora investeringar i ny elproduktion när den befintliga kärnkraften pensioneras. Vindkraftsbranschen står beredd att fortsätta utbyggnaden för att säkerställa tillgången på el, men det krävs beslut från regeringen om att öka ambitionen för den förnybara elen i samband med kontrollstationen år 2015, säger Annika Helker Lundström, vd Svensk Vindenergi, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078