23948sdkhjf

Miljöanläggning blir miljöbov

Avstånden till återvinningsstationer är för långa och skapar onödigt mycket buller och utsläpp under transporterna. Det tycker majoriteten, det vill säga 50 procent av de som svarat på Leveranstidningen Entreprenads webb.
Ligger återvinningsstationer och täkter tillräckligt centralt? Så löd frågan vi ställde på vår webb. Tvärtemot majoriteten på webben svarade tre nyckelpersoner vid Leveranstidningen Entreprenads uppringning att avståndet inte var något problem för deras del. Rolf Johansson, vd för Rolf Johanssons Schakt o Transport med elva anställda och femton maskiner i Hallabo, Gislaveds kommun påpekade:

– Det är inte lätt att få exakt rätt avstånd i en glesbygd.

OCH LITE PART I MÅLET är han nog i egenskap av att företaget är huvudentreprenör för en ny återvinningsanläggning i Elsemåla, belägen två mil bort på samma ställe som den gamla. Företaget har förvandlat ett 1 200 kvadratmeter stubbområde till en grund med stödmurar för tio avfallscontainrar. En byggnad har flyttats och byggts om genom inlejd snickeritjänst. Snöovädret har tillfälligt stoppat slutarbetet med anläggningen som är att justera för asfaltsläggning. Den nya tippen kommer inte närmare men blir förutom större mer lättåtkomlig.

– Kan liknas vid blir en stor cirkulationsplats, dessutom breddas bilvägen. Anläggningen invigs redan i april.

Närmaste återvinningsstation för papper och glas?

– Sakab har återvinningsstation på varje mindre ort i vår landsända. Den närmaste ligger bara två kilometer bort så det är inget att klaga på, säger Rolf Johansson.

Daniel Jacobsson som förestår Jacobssons Svets & Maskin i Norrköping med två anställda agerar ibland som mellanhand till skrothandlare. Daniel Jacobsson reparerar bland annat entreprenadmaskiner och får en hel del överbliven plåt.

– Den säljer jag vidare till skrotuppköpare så plåten fortsätter i kretsloppet. Jag har kontakt med flera.

I VERKSTADEN ANVÄNDS också rengöringsmedel med mera som efter användning lämnas till återvinningsanläggningen i Skärblacka, en mil längre bort. Där lämnar hushåll också uttjänta spisar med mera. Framöver kommer Daniel Jacobsson att spara in onödiga utsläpp från bilen när det farliga avfallet ska lämnas.

– Jag har anlitat en lokal firma som kommer hit och hämtar i stället för att jag ska åka och lämna själv.

Närmast till återvinning har Elissons Entreprenad & Maskin i Kiruna.

– Max en kilometer är det till stadens enda anläggning Tekniska Verken. säger Anette Eliasson, administrativt ansvarig.

Då räknar hon från företaget med 45 anställda på Maskinvägen 7.

– Under sommaren växer antalet anställda till 60.

Främsta uppdragsgivaren är LKAB med transporter av gråberg som man krossar själva. Eliassons har två krossanläggningar Nordberg och Möckeln Finlay och sorteringsverk, säger Anette Eliasson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.273