23948sdkhjf

ME läxar upp utbildningsministern

Utbildningsminister Jan Björklund får sina fiskar varma när Branschorganisationen Maskinentreprenörerna i ett öppet brev ställer honom till svars för varför körkort inte längre ingår i gymnasieutbildningen av maskinförare.


I brevet listar ME några av sina klagomål, förbundet anser bland annat att ungdomar nu förvägras komplett utbildning till bristyrket maskinförare, att Transportstyrelsen tvärstoppar övningskörning, att maskinförare krävs för att klara regeringens infrastruktursatsning och att regeringens myndigheter har olika uppfattningar om utbildningen till maskinförare.

ME konstaterar vidare att frågan i dag ligger på riksdagens bord, men att en lösning kräver omedelbara insatser av statsrådet. ME skriver Björklund misslyckats med den nya gymnasieutbildningen till maskinförare, att han tagit bort ”körkortsutbildningen” under studierna och att detta gör det omöjligt för ME:s medlemmar att ta emot praktikanter och anställa dem efter examen.

”Körkort är nödvändigt!”, manar ME som befarar att ungdomar som hade tänkt utbilda sig till bristyrket maskinförare nu väljer andra utbildningar eller förblir arbetslösa.

Organisationen betecknar det vidare som ”obegripligt” att eleverna förvägras körkort och skriver också att det är ”helt absurt” att ministern i två års tid låtit bli att besvara alla frågor i ämnet. ME beskriver ministerns ovilja att vidta åtgärder för att korrigera en felaktighet som en ”våt filt” som lagts över alla samtal förbundet försökt föra med berörda myndigheter och ger ministern skulden för det kaos man anser att hans ”oklara och otydliga hållning” har skapat på yrkesskolorna.

ME anser sig därför ha nått vägs ände, med förbryllade och irriterade skolor, elever som vänder ryggen till utbildningen och en bransch som kommer att behöva många förare under de kommande åren. ME uppmanar därför Jan Björklund att tänka om och göra något nu, enligt förbundet har utbildningsutskottet alla möjligheter att lösa frågan redan under mars månad, men att det i så fall krävs insatser från regeringspartierna.

Fotnot: hela det öppna brevet går att läsa här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.049