23948sdkhjf

Komponenter och betongpumpar i storsatsning från Liebherr

– Vi började bygga vår monter redan 2 november förra året. Det behövs när vi ska visa drygt 60 maskiner på en cirka 14 000 kvadratmeter stor yta – däribland våra nya betongpumpar och mängder med komponenter i en utökad satsning på att stärka rollen som OEM-leverantör, säger Kristian Koch, kommunikationsansvarig på Liebherr.


På senare år har fler europeiska tillverkare av betongpumpar tagits över av kinesiska företag. Sany har köpt Putzmeister medan Cifa har hamnat hos Zoomlion. Ett undantag är Waitzinger som förvärvades av Liebherr i oktober 2012.

Waitzinger, baserat i tyska Neu-Ulm, etablerades 1991, och har specialiserat sig på utveckling och tillverkning av lastbils- och trailermonterade betongpumpar och aggregat monterade på lastbilsblandare.

Produktprogrammet kompletterar Liebherrs tidigare utbud av bland annat betongverk, mixerbilar och transportband. Avsikten är att bredda utbudet av pumpar ytterligare med klara förväntningar att kunna öka försäljningen kraftigt med hjälp av det egna väl etablerade nätverket för försäljning och service. På Bauma visas fyra av företagets lastbilsmonterade modeller, redan nu försedda med sin nye ägares logotype.

– Vi tar nu också krafttag för att öka vår betydelse som leverantör av komponenter till andra tillverkare. Redan nu växer verksamheten snabbt, men vi ser en stor potential och tror att vi kan skynda på utvecklingen ytterligare, säger Kristian Koch.

Komponenterna visas i en separat monter som bland annat innehåller den senaste generationen dieselmotorer, common-rail bränsleinsprutningssystem, positionsmätningssystem för hydraulcylindrar, styrsystem och drivlinekomponenter.

Bland annat blir det premiärvisning för företagets senaste generation dieselmotorer som uppfyller de emissionskrav enligt steg IV som börjar gälla från 2014. Företaget har här valt att använda Selective Catalytic Reduction (SCR), en lösning som gör partikelfilter överflödiga.
De nya common-rail bränsleinsprutningssystemen har egna motorstyrningsenheter och är standardutrustning på Liebherrs egna motorer med fyra till tolv cylindrar.

– De kan även anpassas för användning med andra tillverkares dieselmotorer och användarna kan räkna med exceptionellt låg bränsleförbrukning och effektiv förbränning, vilket minskar både kostnader och miljöbelastning, säger Kristian Koch.

Li View är elektrohydrauliskt system för positionsmätning av hydraulkolvar och hydraulcylindrar i alla storlekar. Enligt tillverkaren gör den kraftiga konstruktionen att utrustningen lämpar sig väl för både entreprenadmaskiner i tung drift och gruvmaskiner.

Den faktiska positionen bestäms med en noggrannhet som kan vara upp till ±1 millimeter. Baserat på positionsdata som utrustningen tar fram kan entreprenadmaskinens rörelsesekvenser automatiseras med avsevärda förbättringar av prestanda och manövrerbarhet som följd, enligt tillverkaren.
På elektronikområdet visas ett styrsystem för små mobila maskiner som både förväntas klara höga krav på begränsning av vibrationer och stötar och ha motståndskraft mot temperaturförändringar och föroreningar.
Systemet består av en helt nyutvecklad kompakt styrenhet med display, knappsats och kamera.

Displayen kan utrustas med en flerbildsfunktion som kan visa signaler från upp till fyra kameror samtidigt.
Kommentera en artikel (3)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064