23948sdkhjf

Kall vinter kyler Peab

Peab räknar inte med att behöva göra några nedskrivningar med anledning av gruvbolaget Northland Resources rekonstruktion. Det framgår av årets första kvartalsrapport som också visar att företaget tappat i både volym och resultat jämfört med samma period 2012.


Peab har på senare tid brottats med både problematiska arenabyggen och en storkund med stora ekonomiska bekymmer. Besvärligheterna späddes på med en lång, kall vinter som fortfarande lindade in Sverige i vinterskrud när Jesper Göransson tillträdde som ny vd så sent som i mars i år.

– En försvagad byggkonjunktur och en minskad orderingång märks nu genom lägre volymer och resultat jämfört med föregående år. I år är effekterna av vintern påtagliga, framför allt för anläggning och industri. Industri har även påverkats av minskade volymer till stora infrastrukturprojekt som närmar sig avslut, säger Jesper Göransson.

Uttryckt i siffror har nettoomsättningen minskat med sju procent till 9,3 miljarder kronor medan det operativa rörelseresultatet halverats, från 144 miljoner kronor till 70 miljoner kronor. Även orderingången har minskat kraftigt – från 13,2 miljarder kronor under första kvartalet 2012 till drygt 8,8 miljarder kronor i år. Till saken hör då att Peab under jämförelseperioden tog hem uppdraget att bygga Mall of Scandinavia i Arenastaden i Solna, ett uppdrag värt 3,5 miljarder kronor.

Det finns dock tecken på att höstens nedgång avbrutits och att kurvorna börjar vända uppåt igen. Bland annat har orderstocken sedan årsskiftet växt från 28,1 miljarder kronor till 28,8 miljarder kronor.

Det affärsområde som tycks ha haft svårast att hålla ställningarna är Industri som bland annat inrymmer asfalt, betong, grus och berg, transport och maskin. Här minskade nettoomsättningen för första kvartalet från 2,0 till 1,7 miljarder kronor samtidigt som rörelseresultatet gjorde en djupdykning från en vinst på 26 miljoner kronor till en förlust på 27 miljoner kronor.

Vad gäller anläggningsbyggandet andas dock viss optimism på grund av de stora upprustningsbehoven av både järnvägar och vägar och ett fortsatt behov av investeringar i energisektorn. Investeringsvolymen i Sverige vände uppåt på anläggningssidan redan förra året och bedömningen är att den förblir på en hög nivå. Även i Norge och Finland förväntas ett ökat anläggningsbyggande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062