23948sdkhjf

Bekvämt och bränslesnålt

Bättre komfort och mindre bränsleförbrukning utlovas i Atlas Copcos nya borriggar.


I september 2012 presenterade Atlas Copco borriggen Smartroc T35 och T40. På vårens Bauma var det dags för storebror att visa upp sig: Flexiroc T45.

– Smartroc är just den smarta riggen, Flexiroc är nivån under när det gäller graden av automatisering. Den rigg vi lanserar nu kan borra hål med större håldiameter än Smartroc T35 och T40, förklarar Hellen Ekefalk, kommunikationschef på Atlas Copco Surface Drilling.

Båda riggarna ska, enligt Atlas Copco, i princip ha halverat bränsleförbrukningen jämfört med föregångarna.

– Smartroc T35 och T40 passar för både täkter och anläggningsarbete, Flexiroc T45 är mer för täkter och uppgifter som kräver högre produktivitet, säger Hellen Ekefalk.

Antalet slangar på maskinen har minskats betydligt.

– För Flexiroc T45 är det 60-70 procent färre slangar än på föregångaren Roc F9.

Andra nyheter på maskinen är att den försetts med mer elektronik, det finns till exempel så kallat intelligent felsökning där föraren enkelt ska kunna se på en skärm vad som är fel.

– Det ska också innebära enklare underhåll, säger Hellen Ekefalk.

Komforten har varit en prioriterad fråga i arbetet med de nya modellerna.

– Vi är ofta noga med att ha en bekväm stol när vi tittare på tv, föraren spenderar 40-60 timmar i hytten, därför har vi satsat på att det ska gå att sitta skönt även på jobbet.

Bekvämligheten har fått råda även när det gäller styrningen, borta är tiden då man måste sträcka sig efter kontroller och reglage.

– Maskinen har två joystickar och allt ska sitta bekvämt inom räckhåll, säger Hellen Ekefalk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11