23948sdkhjf

Liugong satsar globalt

Liugong har växt klart på den kinesiska marknaden och satsar nu främst på att bli större på andra marknader. Ett viktigt led i detta är de samarbeten man nu vidareutvecklar med tyska ZF och amerikanska Cummins.


Den kinesiska maskintillverkaren Liugong, som grundades 1958, har haft stora framgångar på sin hemmamarknad under årens lopp. På Bauma tillkännagav man dock att den medvind man haft i ryggen på hemmaplan börjat mojna. Liugong, som är världens 17:e största tillverkare av entreprenadmaskiner med 14,4 procent av världsmarknaden, ser minst sex skrala kvartal framför sig. Siktet är därför inställt på att ta för sig mer på andra marknader.

Företaget, som har exporterat maskiner i ungefär tio år, har länge samarbetat med tyska transmissionstillverkaren ZF. Redan 1995 bildade de två företagen ett samriskbolag, en samägd fabrik i Liuzhou innebar att Liugong kunde inkorporera ZF:s teknologi i sina produkter. Under de senaste åren har Liugongs önskan att bli självförsörjande på komponenter lett till att samarbetet utvecklats, i fjol startade Liugong och ZF därför ytterligare ett joint venture: ZF Liuzhou Axle Co. Ltd, som tillverkar axlar för den kinesiska marknaden.

2011 bildades dessutom ett samriskbolag med amerikanska motortillverkaren Cummins i syfte att bygga motorer i mellansegmentet, både för Liugongs maskiner men även för andra märken. Den gemensamma fabriken öppnades nyligen och de första hjullastarmotorerna för den kinesiska marknaden rullade nyligen ut från fabriken.

På vårens Bauma presenterade de tre företagen ytterligare ett samriskbolag där det gemensamma syftet är att utveckla och producera axlar för den kinesiska marknaden.

– Vi kommer att vara en av få tillverkare som tillverkar alla komponenter själva, det är en unik konkurrensfördel, säger Zeng Guang’an, chef för Guanxi Liugong Machinery Co Ltd.

Han betecknar ZF och Cummins som partners i världsklass och anger att samarbetet kommer att leda till en maskin i världsklass.

– Målet är att Liugong med ZF och Cummins ska exportera till 150 länder, det blir en fördel även för Cummins och ZF.

En fabrik är redan under uppbyggnad i Kina och tanken är att den ska producera 3 300 axlar 2014, redan 2018 ska den årliga produktionen vara uppe i 30 000.

Cummins högste chef Tom Linebarger ser samriskprojektet som ett sätt för Cummins att växa på hjullastarsidan.

– Vi ligger bra till när det gäller grävmaskiner men vill komma längre när det gäller hjullastare. Därför har vi designat en motor för den marknaden. Han konstaterar att Cummins investering skett i tre dimensioner: ett joint venture med Liugong när det gäller ingenjörskonst för hjullastare i Kina och utvecklingsländerna, en fabrik samt inte minst kundservice.

– Behovet av support inte är mindre utan snarare större när man riktar in sig på utvecklingsländerna.

Ett konkret mål är att utifrån de tre företagens joint venture sälja 50 000 maskiner. 2011 såldes 18 procent av Liugongs produkter utanför Kina, 2012 var siffran 28 procent. Zeng Guang’an räknar med att öka den siffran ytterligare.

– Om fem år ska det vara 35-40 procent.

Han anser att marknaden i Kina är stabil och räknar nu med att växa utanför landets gränser.

– Det kan vi med ZF och Cummins.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094