23948sdkhjf

Lättmanövrerad lättviktare

En fast arm som klarar fler verktyg är en av finesserna i Husqvarnas robotserie, en serie som nyligen fick en ny medlem med låg vikt och bra sikt.


Husqvarna lanserade en ny demoleringsrobot på Bauma: DXR 270.

– Det är den tredje modellen i serien, mitt emellan 270 och 300, förklarar Lars Gustafsson, global produktchef på Husqvarna Construction Products.

Roboten har en ökad lyftkapacitet och ska kunna använda fler verktyg.

– Eftersom den har en fast arm och inte en teleskopisk klarar den fler applikationer.

Roboten ska vara kompakt och stabil och beskrivs som lättmanövrerad. DXR 270 väger 1,75 ton, något som ska underlätta transporterna. Chassiet är bara 78 centimeter, något som ska ge operatören bra sikt.

Räckvidden är 4,8 meter och den fasta armen ska vara stabil och göra det möjligt att placera verktygen på ett exakt sätt. Automatisk smörjning ingår i standardversionen och roboten styrs med en fjärrkontroll försedd med färgskärm och Bluetooth-teknik, styrsystemet uppges vara klara tuffa rivningsmiljöer och enligt Husqvarna lämpar sig roboten för det mesta inom betongrivning och för mindre grävarbeten, både inomhus och utomhus.

Husqvarna lanserade också en rad nya mindre produkter. Ett exempel är DM 650, en borrmotor med en ny typ av elektrisk högfrekvensmotor, även den väger lite och ska vara mångsidig och klara många olika typer av borruppdrag. Ett annat exempel är K 6500, en elektrisk kapmaskin som kan drivas med både 1- och 3-fas strömkälla och beskrivs som kraftfull, med bra ergonomi och, tack vare den låga vikten, lätt att både bära och hantera.

Fakta Husqvarna DXR 270

Effekt: 19 kW

Vikt: 1,75 ton

Räckvidd: 4,8 meter

Styrsystem: modulär, digital Can-baserad PLC

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079