23948sdkhjf

Svevia på väg uppåt

Svevias vd Torbjörn Torell kan glädjas åt bättre rörelseresultat och ökad orderingång under årets första kvartal jämfört med samma period förra året. Men fortfarande återstår en del att göra innan det säsongssvaga inledande kvartalet visar svarta siffror.


Svevia bildades 2009 genom en avknoppning från dåvarande Vägverket. Omställningen från att vara en produktionsenhet inom en myndighet till att bli ett affärsdrivande, konkurrensutsatt företag har inte varit helt lätt och förlusterna har lagts på hög. Torbjörn Torell ser ett omfattande åtgärdsprogram som den långsiktiga lösningen.

Bland annat har ett digert utbildningsprogram rullats ut under kvartalet med syfte att öka kompetensen inom såväl projektstyrning som entreprenadjuridik. Verksamheten har också delats upp i fyra divisioner för att öka specialiseringen och tillförsäkra företaget nödvändig spetskompetens. Fortfarande återstår dock en bit att gå. Stor hjälp på vägen kan företaget säkerligen få av NCC:s tidigare vd och koncernchef Olle Ehrlén som nyligen utsågs till ny ordförande.

I nuläget lyfter Torbjörn Torell själv fram anläggningssidan som det stora problemområdet.

– Vi har fortfarande ett antal stora utmaningar inom anläggningsverksamheten, men ser samtidigt att vårt utvecklingsprogram ger effekt. Detta tillsammans med det omfattande åtgärdsprogram som genomförs, och med den starka efterfrågan som beräknas komma de närmaste åren, gör att vi ser positivt på anläggningsverksamhetens utveckling framöver, säger Torbjörn Torell.

– Mycket glädjande är att vi, i tuff konkurrens, lyckats öka vår marknadsandel av Trafikverkets driftområden. Även i Norge ökar vi vår marknadsandel med ytterligare två driftområden vunna under första kvartalet.

Framtida ekonomiska rapporter får visa om de ökade marknadsandelarna är ett resultat av underprissättning eller en mer kostnadseffektiv organisation.

Med företagets inriktning är det inledande kvartalet säsongsmässigt svagt. Årets resultat visar inget undantag, även om de tre första månaderna blev avsevärt bättre än motsvarande period förra året. 2012 blev resultatet ett minus på 111 miljoner kronor. I år stannade förlusten på 47 miljoner kronor.

– Det bättre resultatet hänför sig i huvudsak till ett förbättrat resultat för division Anläggning tillsammans med sänkta administrativa kostnader, säger Torbjörn Torell.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062