23948sdkhjf

Sol över Maskinexpo

Drygt 19 000 besökare lockades till årets Maskinexpo där ungefär 415 utställare tog emot med öppna armar och mängder med innovationer och en del gamla trotjänare.


Förra året var det premiär för Maskinexpo på den nedlagda Skepptuna golfbana som på kort tid förvandlats till mässområde ungefär en mil från Arlanda flygplats. Arrangemanget fick då både ris och ros, men det mesta av premiärårets kantigheter har slipats bort och stämningen när det nu var dags för den andra utställningen på Stoxa var god i det vackra vårvädret.

Solens varma strålar symboliserade på sitt sätt att den osedvanligt långa och hårda vintern äntligen avslutats och med det ökat maskinentreprenörernas intresse för att modernisera eller förstärka maskinparken. En vanlig uppfattning bland utställarna var att kontakterna med kunderna ökat markant under april månad. Både förfrågningar och avslut har sedan dess noterats i en allt stridare ström och åtskilliga utställande företag rapporterade om osedvanligt god försäljning under mässdagarna.

Men så fanns det också mycket nytt och krytt i montrarna. Traditionsenligt innebär Bauma-år att maskintillverkarnas konstruktionsavdelningar får jobba på högvarv, vilket innebär mängder med produktnyheter. Att vi är inne i en period av stegvis skärpta emissionskrav sätter ytterligare fart på blåslampan.

Till stor glädje för både utställare och besökare har arrangörerna tagit till sig av flertalet klagomål som drabbade premiärmässan. Till exempel var fjolårets långa trafikköer praktiskt taget utraderade. En anledning kan vara att Ramudden, som fick tjänstgöra som trafikvakter, skötte sitt uppdrag med den äran. Men samtidigt handlade det om betydligt färre besökare. Jämfört med förra året blev det ett bortfall på ungefär 7 000 personer. Jämfört med sista Barkarbymässan för två år sedan har tillställningen tappat mer än 10 000 besökare.

Till årets evenemang hade tågkapaciteten inne på mässområdet förstärkts avsevärt, vilket förenklade förflyttningarna. Det innebar också att besökarna spreds betydligt snabbare, vilket inte minst gjorde att flödet i och bland montrarna jämnades ut.

Bytet av krögare resulterade i en betydligt bredare meny där större delen av matgästerna kunde hitta något som passade de egna smaklökarna. En vanlig uppfattning var att årets anrättningar var betydligt mer prisvärda än under premiäråret.

De som primärt räknat med att ta del av senaste nytt inom grönyte-, transport- och beläggningssektorerna fick kanske inte riktigt sitt lystmäte av nyheter, men inom övriga redskaps- och tillbehörsområden erbjöds desto mer.

Även på maskinsidan fanns gott om nyheter även om ett flertal leverantörer av större jordförflyttningsmaskiner uteblev. Eftersom detta aviserats långt i förväg var dock de flesta införstådda med situationen redan vid ankomsten. Åtta stora leverantörer med etableringar i Stockholmsområdet valde dessutom att samordna öppna hus veckan innan Maskinexpo, vilket kan ha bidragit till att hålla nere besöksantalet.

Jämfört med förra årets rekordsiffra på cirka 545 utställare verkar årets drygt 410 kanske inte så mycket, men det är trots allt det tredje högsta antalet under de 30 år Maskinexpo arrangerats.

Bortfallet på drygt 100 utställare innebar dock att det uppstod luckor längs mässgatorna. Det fanns utställare och framför allt besökare som gärna hade sett att de tomma ytorna utnyttjats för att komprimera mässområdet.

Utöver de rena produktvisningarna fanns ett par publikdragande montrar av udda karaktär. Dels visade Munktellmuseet hur man krossade berg och byggde vägar under en epok när kraven på produktivitet, arbetsmiljö, säkerhet och miljöanpassning låg på helt andra nivåer än i dag.

Den som ville ha ännu mer ös fick sitt lystmäte i Wall of Death där Sala Motorcirkus gjorde dödsföraktande uppvisningar på motorcyklar ackompanjerade av livs levande rockabillymusik.

Med hjälp av bland annat hoppborgar fick även de allra minsta en högtidsstund. Kort sagt: på Stoxa fanns något för de allra flesta.

Maskinexpo återkommer 22-24 maj 2014.

Leveranstidningen Entreprenad återkommer redan i nästa utgåva med en betydligt fylligare mässrapport.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063