23948sdkhjf

Göteborg skyddas från översvämningar

Med hjälp av en ny dammkonstruktion vid Ullevi ska Göteborg säkras från de översvämningar som staden drabbas av allt för ofta. På köpet ska det bli lättare för det rikliga fiskbeståndet att ta sig till lekplatser längre upp i åsystemet.


I en rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för ett par år sedan pekas Göteborg ut som en av svenska städer där risken för översvämningar är som störst. I rapporten noteras bland annat att ungefär 45 000 människor finns inom det värsta riskområdet liksom en SOS Alarmcentral, ett område med förorenad mark, vattenskyddsområden, ett naturreservat och Natura 2000 områden.

Regn är inget ovanligt i västra Sverige, men även för en luttrad befolkning passerades gränsen för det acceptabla i slutet av 2006 med veckor av ihållande regn. Stora delar av Göteborgsområdet, inklusive centrala stadsdelar, hamnade under vatten. Skadorna blev omfattande och en relativt snabb åtgärd blev att bredda och muddra Mölndalsån. Dessutom genomförde Göteborgs Stad en översyn av sin vattenreglering och förhoppningen är att nu en gång för alla vidta de åtgärder som gör att ytterligare översvämningar ska kunna undvikas.

I princip handlar det om att tre åar, Gullbergsån, Mölndalsån och Fattighusån, möts mitt i stadens centrala delar. I dag regleras vattenståndet av en gammal träkonstruktion som nu ska moderniseras och ersättas med en lösning i stål och betong. På köpet ska omgivningen snyggas till för att göra promenadstråket än mer tilltalande.

I ett uppdrag värt 36 miljoner kronor är det nu Svevias uppgift att knäcka den nöten. Sista november i år ska allt vara klart.

– Vi gör det nu under våren då vattnet är som lägst och måste vara klara till hösten då vattennivån stiger, säger Svevias entreprenadchef Anna-Karin Wärn.

– Hela området kommer att spontas in. Spontarna slås ned i åns botten och skapar en tät konstruktion för att vi ska kunna tömma arbetsområdet på vatten. Sedan kan vi gjuta betongkonstruktioner, stödmurar, montera regleringsluckor och mekaniken för att styra dessa, säger Anna-Karin Wärn.

Men inte heller djurlivet går lottlöst från satsningen. I Mölndalsån simmar lax, öring, gädda, abborre, braxen och mört tillsammans med en mängd andra fiskarter och även dessa ska få sitt ”promenadstråk”.

– Vi kommer att bygga en fiskväg så att fiskarna lättare kan vandra till lekplatserna längre upp i åsystemet. De omgivande stödmurarna i granit får en effektfull belysning som belyser vattnet i ån, det kommer att bli jättesnyggt, lovar Anna-Karin Wärn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063